Συντήρηση Τροφίμων

Αγοράζοντας τροφές σε καλές τιμές αποτελεί το πρώτο βήμα για το τέντωμα της τσέπης σας. Το να διατηρήσετε τα τρόφιμα περισσότερο χωρίς να χαλάσουν είναι το επόμενο βήμα!
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε την αξία τους και ότι δεν θα χρειαστεί να πετάξτε τρόφιμα επειδή δεν προλάβατε να τα καταναλώσετε.


Σαλάτα και λαχανικά

Η επιπλέον υγρασία θα προκαλέσει σαλάτες και λαχανικά να χαλάσουν πιο γρήγορα. Για τα σαλατικά και χόρτα ξεπλύνετε τα με κρύο νερό και μετά βάλτε τα στο στίφτη σαλατικών για να αφαιρέστε το νερό ή πατήστε τα ελαφρά με πετσέτα. Για τα λαχανικά σκουπίστε τα καλά και διατηρήστε τα στη θήκη λαχανικών με μία στρώση χαρτί κουζίνας. Αν σας περίσσεψαν λαχανικά από κάποιο γεύμα, μην τα πετάτε. Αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη. Μπορείτε άνετα να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια άλλη συνταγή όπως σούπες.

Κρατήστε τα χωριστά

Για να κάνετε τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο δεν εξαρτάται μόνο το που τα αποθηκεύετε αλλά και από τον τρόπο που θα αποθηκευτούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά διαρκούν περισσότερο στο ψυγείο. Αλλά ξέρατε ότι είναι καλύτερα να μην τα αποθηκεύετε το ένα δίπλα στο άλλο; Φρούτα και λαχανικά εκπέμπουν αιθυλένιο αέριο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Μερικά φρούτα και λαχανικά παράγουν περισσότερο αιθυλένιο από άλλα και μερικά είναι πιο ευαίσθητα, αποτέλεσμα να ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα. Έτσι αποθηκεύοντας ξεχωριστά τα φρούτα από τα λαχανικά σας θα τα κάνουν να διαρκούν περισσότερο.

Βότανα

Για να διατηρήσετε τα βότανα φρέσκα πρέπει να τα μεταχειρίζεστε σαν κομμένα άνθη. Κόψτε λίγο το κάτω μέρος των στελεχών και στη συνέχεια, αποθηκεύσετε τα σε ένα ποτήρι νερό κατά προτίμηση μέσα στο ψυγείο. Θα πρέπει να διαρκέσουν για πάνω από μία εβδομάδα, ανάλογα με το βότανο. Για να τα κάνουμε να διαρκέσουν πολύ περισσότερο πλύνετε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν πολύ περισσότερο και ένταση της γεύσης που δίνουν ως αποξηραμένα έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζεστε λιγότερη ποσότητα.

Σκόρδα

Το φρέσκο κεφάλι σκόρδου μπορεί να στεγνώσει πολύ γρήγορα αν δεν χρησιμοποιηθεί σε σύντομο διάστημα αλλά υπάρχει τρόπος να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες και στη συνέχεια βάλτε τις σε ένα γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο στο ψυγείο σας. Αφού έχετε χρησιμοποιήσει όλες τις σκελίδες, το ελαιόλαδο θα το χρησιμοποιείστε στα φαγητά σας.

Αυγά

Τα αυγά που φυλάσσονται στην πόρτα του ψυγείου σας έχουν λιγότερη διάρκεια ζωής δεδομένου ότι δεν μένουν «κρύο». Αποθηκεύστε τα στο πιο ψηλό εσωτερικό ράφι το οποίο είναι και το ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.

Γάλα

Τα γυάλινα μπουκάλια γάλα δεν είναι μόνο καλό για να τα νοσταλγούμε, κάνουν το γάλα να διαρκεί περισσότερο από τα πλαστικά και χαρτονένια δοχεία. Πάρτε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι για να το χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύετε το γάλα σας, όμως, φροντίζετε να αδειάζετε το μπουκάλι και να το ξεπλένετε τελείως πριν την έκχυση νέου γάλακτος ώστε το παλιό γάλα να μην χαλάσει το καινούργιο.

Ψωμί

Αν δείτε πως δεν τελειώσατε το ψωμί της ημέρας, βάλτε το βράδυ στην κατάψυξη. Την άλλη μέρα που θα το βγάλετε για να ξεπαγώσει θα είναι φρέσκο. Έτσι,, με αυτόν τον τρόπο δεν θα νοιώσετε ποτέ πως τρώτε μπαγιάτικο ψωμί. Αν από την άλλη ξεχαστείτε απλά ψήστε το στην τοστιέρα.

Κρέας

Εάν έχετε για κύριο γεύμα κάποιο πιάτο με κρέας, όπως μπριζόλα ή ψητό κοτόπουλο ίσως περισσέψει τόσο που να μην φτάνει για το γεύμα της επόμενης μέρας. Μην πετάξτε το περίσσευμα, ούτε να το δώσετε στο σκύλο (έχει δικό του φαγητό). Το να ξεχειλώνετε τις τροφές δεν είναι μόνο να μην πετάτε αλλά είναι επίσης να μάθετε να δημιουργείτε από τα περισσεύματα.

Το περισσευούμενο κρέας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποια σαλάτα ή ακόμη και σε κάποιο ριζότο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζετε κάποιο άλλο πιάτο ή δημιουργείτε κάτι εντελώς καινούργιο.
Πηγή:smarteconomy.gr