Κόκκινος ο Θερμαϊκός από την «ερυθρά παλίρροια».....(VIDEO)

Το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε και πάλι την εμφάνιση του στο Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα που εκτείνεται από την Καλαμαριά έως το λιμάνι της πόλης. Όπως δήλωσε ο...



καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν.

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό κόλπο, κυρίως δύο εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Θα διαρκέσει 3 - 4 εβδομάδες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του. Είναι ένα φαινόμενο που συναντάται από την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου σε ποτάμια και κλειστούς όρμους», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ.Φυτιάνος.


Οι επιπτώσεις της «ερυθράς παλίρροιας» είναι η έντονη δυσοσμία για όσους κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.