American BBQ: Μόνταρε το δικό σου μπάρμπεκιου αλά αμερικάνα!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει επικίνδυνα και αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που διαθέτουν 2 τετραγωνικά μέτρα για να στήσουν ένα μπάρμπεκιου, οφείλεις να ακολουθήσεις τις συμβουλές του THESSNEA και να διοργανώσεις ένα kick ass American BBQ για εσένα και τους φίλους σου...


Τι πιο ωραίο από το να γυρίσεις μια Κυριακή από τη θάλασσα και αντί να σκαλίσεις τους καταλόγους των delivery, να ανάψεις μερικά κάρβουνα και να στήσεις το δικό σου τσιμπούσι; Χωρίς τη ζαλούρα της ταβέρνας και τα πρόχειρα ετοιμασμένα φαγητά, το να κάνεις το δικό σου BBQ σου δίνει το προνόμιο να το διαμορφώσεις ακριβώς όπως εσύ θες.

Και είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Ειδικά αν είσαι καλά οργανωμένος και διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν μεγάλη μανούρα το να ανάψουν μια φωτιά και να ψήσουν.

Προειδοποιώ από τώρα ότι οι συνταγές και τα tips που θα βρεις παρακάτω αφορούν ένα basic Αμερικάνικο BBQ και όχι κάποιο Κυριακάτικο γλέντι που θα σου οργάνωνε μια Τεξανή στο ράντσο της με βουβαλίσιες μπριζόλες και γλασαρισμένα παϊδάκια.

Διάβασε τα 5 βήματα του ιδανικού για εμάς Αμερικάνικου BBQ και ετοιμάσου για τρελά ψησίματα…

1. Η αγορά του κρέατος



Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα αλλά από το Αμερικάνικο τραπέζι σου δεν πρέπει να λείπουν τα burgers, τα hot dogs και μερικά κοψίδια. Ρώτησα 2-3 έμπειρους κρεοπώλες οι οποίοι πάνω-κάτω συμφώνησαν στα εξής:
Α) Τα κοψίδια. Για τους λάτρεις του κρέατος, θα ήταν καλό να αγοράσεις χοιρινές μπριζόλες και μάλιστα μπριζόλες λαιμού. Αυτό γιατί είναι και πιο οικονομικές αλλά και γιατί ο λαιμός του χοιρινού είναι πιο παχύς, δίνοντας στην μπριζόλα σου την απαραίτητη ποσότητα λίπους. Το λίπος είναι χρήσιμο τόσο κατά το ψήσιμο, γιατί στάζει στα κάρβουνα και δίνει μυρωδιά, όσο και στο πιάτο γιατί είναι αυτό που δίνει το απαραίτητο wow effect στην γεύση της μπριζόλας σου. Το να αφαιρείς το λίπος από την μπριζόλα δεν σε τιμάει.
Β) Tο μπιφτέκι του burger. Το Αμερικάνικο burger προϋποθέτει 100% μοσχαρίσιο κιμά αν και εδώ στην Ελλάδα συνηθίζουμε να δημιουργούμε στο κρεοπωλείο μια αναλογία 80% μοσχάρι – 20% χοιρινό για τη νοστιμιά του πράγματος. Το μέρος του μοσχαριού από το οποίο θα πάρεις τον κιμά, είναι καλύτερο να είναι λάπα. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μέρος της κοιλιάς του ζώου γι’ αυτό είναι και πιο παχύς και φθηνός ο κιμάς. Η σπάλα, το νουά και το τρανς είναι πιο ακριβά και πιο στεγνά κομμάτια, οπότε περιορίσου στη λάπα (άντε και σε κιλότο).
Γ) Τα λουκάνικα για τα hot dog. Μην πας σε κρεοπώλη για τα λουκάνικα. Και μην σκεφτείς καν να φτιάξεις hot dog με τα χωριάτικα πρασολουκάνικα που έφερε η θεία σου από το χωριό. Το Αμερικάνικο hot dog θέλει παραδοσιακό πλαστικό βραστό μακρουλό λουκανικάκι κονσέρβας.

2. Η προετοιμασία του κρέατος



Το κρέας είναι το μόνο που πρέπει να έχεις έτοιμο πριν την ώρα του ψησίματος. Είναι η μόνη μπελαλίδικη διαδικασία που θα πρέπει να σε απασχολήσει μερικές ώρες πριν το μπάρμπεκιου.
Οι μπριζόλες: Εδώ δεν υπάρχει οικουμενικό αξίωμα. Αν ο πατέρας σου σε έχει μεγαλώσει με την συμβουλή να μην βάζεις τίποτα πάνω στο κρέας και απλά να το αλατοπιπερώνεις πάνω στη σχάρα, δεν μπορώ να σου αλλάξω γνώμη. Μια safe μαρινάδα στην οποία μπορείς να βάλεις τις χοιρινές μπριζόλες σου να κάτσουν για μερικές ώρες είναι ελαιόλαδο, χοντρό θαλασσινό αλάτι, χοντροκομμένο πιπέρι και δενδρολίβανο. Εναλλακτικά είναι πολύ της μόδας να τις μαρινάρεις σε μπίρα και αλατοπίπερο. Φοβερή γεύση, ειδικά αν πέρα από μπριζόλες λαιμού έχεις και μερικές πανσέτες.
Το μπιφτέκι: Να σημειωθεί ότι δεν θέλουμε το μπιφτέκι να είναι μυρωδάτο σαν τους κεφτέδες της γιαγιάς σου, γιατί προορίζεται για burger και όχι για να καταναλωθεί σκέτο. Πρέπει λοιπόν να είναι νόστιμο, ζουμερό, αφράτο και πιπεράτο. Για κάθε 1 κιλό κιμά πρέπει να προσθέσεις 1 κούπα φρυγανιά, 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι και 2 ποτηράκια ξύδι (ή κρασί κόκκινο ξηρό), 1 κούπα γάλα φρέσκο, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 μεγάλη τριμμένη ντομάτα, αλάτι και 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα. Το 1 κιλό κιμά σου βγάζει περίπου 6 μπιφτέκια για burger. Οπότε υπολόγισε μόνος σου τις δόσεις, ανάλογα τον κόσμο που θες να ταΐσεις. Μην σε παραξενέψουν τα υλικά. Είναι δοκιμασμένη συνταγή και εγγυώνται ένα πολύ αφράτο μπιφτέκι, ιδανικό για burger.

3. Τα παρελκόμενα



Υπάρχουν υλικά τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα και άλλα που παίζουν ανάλογα τη διάθεση και την πείνα σου.
Τα απαραίτητα: Στρογγυλά ψωμάκια για τα burger και μακρόστενα για τα hot dog. Κέτσαπ, μουστάρδα μαγιονέζα, BBQ sauce για κάθε χρήση. Πίκλες, μαρούλια, ντομάτες και κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες για να είναι έτοιμα για τα burger. Φέτες τυρί έτοιμες να λιώσουν πάνω στο μπιφτέκι ή αγκαλιά στο λουκάνικο. Αναψυκτικά, μπίρες αμερικανικής προελεύσεως, πάγο, αλάτι, πιπέρι και ότι άλλο σε ψήνει σε καρύκευμα.
Τα extra: Από εκεί και πέρα παίζεις μπάλα αυτοβούλως. Πολλοί γουστάρουν πατάτες τηγανητές με το burger τους. Κάτι άλλο που θα δώσει extra γεύση στο burger σου είναι τα καραμελωμένα κρεμμύδια τα οποία είναι πολύ εύκολο να ετοιμάσεις ή και το bacon. Μέχρι και onion rings μπορείς να τηγανίσεις για να χωρέσεις πάνω από το μπιφτέκι. Άλλοι θέλουν καλαμπόκια να τα ψήσουν στα κάρβουνα με πολύ βούτυρο. Ακόμα, μπορείς για να μείνεις πιστός στο Αμερικάνικο πνεύμα και να ετοιμάσεις μια σαλάτα Coleslaw σαν αυτές εδώ. Το Αμερικάνικο γεύμα τελειώνει πάντα με παγωτό ή brownies. Οπότε πράξε αναλόγως.

4. Τα εργαλεία



Κοίτα… Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ψήσεις μπιφτέκια και μπριζόλες, αν στον κήπο σου δεν έχεις ειδικό χώρο για μπάρμπεκιου και ψήσιμο με κάρβουνα. Από χλιδάτες ψησταριές υγραερίου όπως αυτές εδώ, μέχρι το να κόψεις ένα βαρέλι στη μέση και να δημιουργήσεις τον δικό σου αυτοσχέδιο χώρο για να πυρακτώσεις τα κάρβουνα. Η αλήθεια είναι ότι το κρέας θέλει κάρβουνο. Να στάζουν τα ζουμιά και να μυρίζει ο χώρος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες λαβίδες, ειδικές τσιμπίδες, σπαθιά και ταψάκια για BBQ. Μέχρι και απίστευτο ειδικό εργαλείο για να γράφεις πάνω στις μπριζόλες σου κυκλοφορεί online. Λεφτά να έχεις και όρεξη να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με όλα αυτά τα εργαλεία για BBQ.

5. Οι κατάλληλοι άνθρωποι



Μη το γελάς. Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις προσεκτικά τους καλεσμένους σου. Κατ’ αρχάς απαγορεύονται Ελληνάρες που θα κράζουν όλη μέρα «γιατί δεν φτιάξαμε σουβλάκια και πίτες καλύτερα;». Για να είναι απόλυτα επιτυχημένο το BBQ χρειάζεσαι έναν άνθρωπο να ξέρει από φωτιά ώστε εσύ να κουμαντάρεις την υπόλοιπη διαδικασία, μια τίμια κοπέλα η οποία όχι μόνο θα μαρινάρει το κρέας και θα κόψει σαλάτες, αλλά θα μαζέψει και τα άπλυτα μετά και έναν φίλο-φρικιό του internet που να έχει σε σκληρό δίσκο τα άπαντα της country και της folk music. Δεν λέει Αμερικάνικο BBQ και να παίζει Πετρολούκας Χαλκιάς.

Καλή όρεξη

Πηγή: men24.gr