Μυστικές διευθύνσεις στη Θεσσαλονίκη!

Έχεις στη διάθεσή σου 24 ώρες στη Θεσσαλονίκη και δεν ξέρεις τι να (πρωτο) κάνεις; Έχεις απόλυτο δίκιο! Πράγματι, ο χρόνος εδώ δεν είναι ποτέ αρκετός. Ό,τι τύπος κι αν είσαι, λοιπόν, ακολούθησέ μας και μάθε τη συνταγή που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο ούτε λεπτό!






ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ

10:00 Απολαύστε τον πρώτο καφέ της ημέρας στην Πλατεία Αριστοτέλους, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Αδράξτε την ευκαιρία και οδηγηθείτε στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Τσιμισκή, για να δοκιμάσετε το φημισμένο τσουρέκι από το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής.

12:00 Κατευθυνθείτε ανατολικά προς τον Λευκό Πύργο, σήμα κατατεθέν της πόλης. Εκεί φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση που θα σας ταξιδέψει σε στιγμές-ορόσημα της ιστορίας, από τη «γέννηση» της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της. (Λεωφόρος Νίκης, τηλ. 2310 267832, www.lpth.org)

13:00 Αναζητήστε τη γωνία Κούσκουρα και Μητροπόλεως. Μία στάση στο all time classic Social επιβάλλεται! Στο διαχρονικό στέκι, όπου δίνουν οι Θεσσαλονικείς το καθημερινό ραντεβού τους για lunch break, επικρατεί το αδιαχώρητο! Ωραίες γυναίκες, δικηγόροι, επιχειρηματίες και στυλάτοι νεαροί συνθέτουν το παζλ των θαμώνων του! (Κούσκουρα 2 & Μητροπόλεως, τηλ. 2310 253268)

15:00 Την ώρα του μεσημεριανού γεύματος προτιμήστε το φινετσάτο Tre Marie, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Μοναδικές γεύσεις και αρώματα της ιταλικής κουζίνας σάς παρασέρνουν σε ένα ταξίδι σε ανεξερεύνητα γαστριμαργικά μονοπάτια! (Π. Π. Γερμανού 13, τηλ. 2310 240051)

17:00 Η πολυπόθητη ώρα του shopping! Ανηφορίστε λίγο, μέχρι την Προξένου Κορομηλά και τη Μητροπόλεως και αφήστε τις φανταχτερές βιτρίνες των πιο chic δρόμων της πόλης, όπου συγκεντρώνονται όλες οι επώνυμες boutiques και οι μεγάλοι οίκοι μόδας, να σας βάλουν σε καταναλωτικό πειρασμό. Εδώ θα συναντήσετε τις κομψότερες Θεσσαλονικιές «εν δράσει»!

21:30 Μετά από μια γεμάτη ημέρα χαλαρώστε με ένα απολαυστικό δείπνο στις 7 Θάλασσες, στην Καλαποθάκη, δίπλα στην Πλατεία Ελευθερίας. Φημισμένο εστιατόριο για τις θαλασσινές προτάσεις του, θα σας δελεάσει οπωσδήποτε με το γεμιστό μανιτάρι Portobello και το διάσημο μυδοπίλαφό του. (Καλαποθάκη, τηλ. 2310 932542)

23:45 Η νύχτα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη! Το club Vogue, ένα must place to be στα Σφαγεία, ξέρει πώς να σας διασκεδάζει και μάλιστα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Mainstream dance και esthete house ρυθμοί σάς συστήνουν σε μια μοναδική εμπειρία ξέφρενου και μέχρι πρωίας nightlife! (26ης Οκτωβρίου, τηλ. 2310 502081)




ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ

10:00 Δώστε το πρώτο ραντεβού της ημέρας στην Πλατεία Σιντριβανίου και ξεκινήστε έναν περίπατο στην ιστορία! Πρώτη στάση η Αψίδα του Γαλέριου ή αλλιώς Καμάρα. Στο βάθος το βλέμμα σας θα μαγνητίσει το μεγάλο, κυκλικό, θολοσκέπαστο κτίσμα της Ροτόντας, που πλέον χρησιμοποιείται ως πολιτιστικός χώρος.

12:00 Κατηφορίστε τον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη και αφού περάσετε τα ερείπια των Ανακτόρων του Γαλέριου, στρίψτε δεξιά για την Πλατεία Ναυαρίνου. Το κλασικό φοιτητικό στέκι βρίθει από δεκάδες cafes.

14:00 Η παλιά αγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τα γνωστά σε όλους Λαδάδικα, πίσω από το κεντρικό λιμάνι της πόλης, σας καλεί να γευθείτε μοναδικές λιχουδιές και λαχταριστούς μεζέδες στα πολυάριθμα εστιατόρια και ουζερί.

16:00 Ανηφορίζοντας προς την Πλατεία Διοικητηρίου, μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (πρώην Διοικητήριο), θα συναντήσετε τα ερείπια μιας αρχαίας γειτονιάς που ήρθαν στο φως κατόπιν ανασκαφών τη δεκαετία του '90. Προχωρώντας ανατολικά επί της Αγ. Δημητρίου, θαυμάστε το εσωτερικό του ναού του πολιούχου και προστάτη της πόλης.

19:00 Ήρθε η ώρα του Block 33. Αυτός ο πολιτιστικός πολυχώρος, στα Σφαγεία, στους 4 χώρους του, σε industrial ύφος, φιλοξενεί events με διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες. (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία, τηλ. 2310 533533, www.block33.gr)

21:00 Βιώστε την αποθέωση της κρασοκατάνυξης στο Μπιτ Παζάρ, κοντά στην Πλατεία Διοικητηρίου. Εδώ οι αυθεντικές συμπεριφορές, οι χαλαρές διαθέσεις και το χύμα κρασί δίνουν και παίρνουν!

23:00 Κλείστε την ημέρα σας με ένα ποτό στα μπαράκια της Στοάς Μαλακοπής ή των παρακείμενων σε αυτή δρόμους. Πρόκειται για ένα place to be, στην οδό Συγγρού, παράλληλη της Ίωνος Δραγούμη, που έχει ήδη δώσει το δικό του στίγμα στη νυχτερινή ζωή της πόλης.




ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

09:00 Η Αριστοτέλους ενδείκνυται για πρωινό καφέ με τα πιτσιρίκια σας! Καθίστε σε ένα τραπέζι του Passionata di Totti και αφήστε τους μικρούς σας συνοδούς να τρέχουν πάνω κάτω στην πλατεία!

11:00 Απαραίτητη κρίνεται η βόλτα στην Τσιμισκή. Υποκύψτε στον πειρασμό που θα σας βάλουν οι φανταχτερές βιτρίνες του πιο πολυσύχναστου δρόμου της Θεσσαλονίκης, για ένα ή περισσότερα δωράκια στους μπόμπιρες!

13:00 Στην παραλία της Αρετσούς, στη Νέα Κρήνη, η μυρωδιά των φρέσκων θαλασσινών θα σας σπάσει τη μύτη! Εύγεστες σαλάτες, λιχουδιές που μυρίζουν ιώδιο και λευκό κρασί συνθέτουν το απόλυτο μεσημεριανό γεύμα στις φημισμένες ψαροταβέρνες.

15:00 Κατευθυνθείτε οδικώς στο δάσος του Σέιχ Σου, στη βόρεια πλευρά της πόλης. Πάρτε τα παιδιά, περπατήστε στα μονοπάτια του ζωολογικού κήπου και δείτε από κοντά ζαρκάδια, αλεπούδες, λύκους και ελάφια!

16:00 Σειρά έχει ο Χορτιάτης, ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Θεσσαλονίκης. Ο καθαρός, βουνίσιος αέρας θα σας ανανεώσει. Μαζέψτε κάστανα και ανηφορίστε μέχρι το καταφύγιο για την απογευματινή σοκολάτα σας.

18:00 Οι hi tech εγκαταστάσεις του «ΝΟΗΣΙΣ», σε απόσταση 10΄ από το κέντρο, προκαλούν έκπληξη στον επισκέπτη. Κάντε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι στο Πλανητάριο ή «βυθιστείτε» στο κέντρο της Γης με τη βοήθεια του Προσομοιωτή. (6ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης, τηλ. 2310 483000, www.noesis.edu.gr)

20:00 O Παιδόcosmos του Mediterranean Cosmos, δημιουργήθηκε για τους λιλιπούτειους φίλους του για να τους προσφέρει στιγμές πραγματικής διασκέδασης. Για τους πιο απαιτητικούς, ακριβώς απέναντι λειτουργεί το Magic Park, ένας χώρος που μεταφέρει τους επισκέπτες του σε έναν παραμυθένιο κόσμο... (11ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, τηλ. 2310 489571, www.mediterraneancosmos.gr)



ΓΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ

10:00 Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια βόλτα στην Άνω Πόλη. Τα παραδοσιακά κτήρια, τα ιστορικά μνημεία και η μοναδική ατμόσφαιρα των προηγούμενων αιώνων που αναδίδεται, θα σας συναρπάσουν. Καθίστε για έναν καφέ στο γραφικό Τσινάρη και μεταφερθείτε νοερά σε μια άλλη εποχή!

13:00 Κατηφορίστε προς την παραλία Νίκης και περπατήστε κατά μήκος της θάλασσας από το λιμάνι μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε τον Λευκό Πύργο, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τις «Ομπρέλες», καθώς και τα πάρκα της Νέας Παραλίας.

16:00 Για ένα ρομαντικό γεύμα by the sea προτιμήστε το Shark. Επιλέξτε κάποιο από τα ιδιαίτερα μεσογειακά πιάτα του, συνοδέψτε το με το αγαπημένο σας κόκκινο κρασί και ζήστε το δικό σας όνειρο, συντροφιά με την αλμύρα της θάλασσας! (Αργοναυτών 2 & Θ. Σοφούλη, τηλ. 2310 416856)

18:00 Επιβιβαστείτε σε ένα από τα καραβάκια που μπαρκάρουν πίσω από τον Λευκό Πύργο και ξεκινήστε για μια μίνι κρουαζιέρα στον Θερμαϊκό. Η θέαση του ηλιοβασιλέματος πάνω στα κύματα είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει!

20:00 Στον 5ο όροφο του ιστορικού κτηρίου Ολύμπιον στεγάζεται το Δωμάτιο με Θέα. Χαλαρώστε δίπλα στο παράθυρο και θαυμάστε με τον έρωτά σας την υπέροχη άποψη της φωταγωγημένης Πλατείας Αριστοτέλους, υπό τους ήχους soul και chill out μουσικής. (Πλατεία Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310 378650)

21:00 Παραμείνετε στο ίδιο κτήριο και κατεβείτε 4 ορόφους! Παρακολουθήστε μια από τις προβολές του κινηματογράφου Ολύμπιον, εδώ όπου κάθε Νοέμβριο λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

23:00 Απολαύστε το αγαπημένο σας cocktail ατενίζοντας όλα τα σημεία της πόλης αφ' υψηλού, από τον 4ο όροφο του Πύργου ΟΤΕ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης.




ΓΙΑ «ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ»

10:00 Το ιδανικό σημείο για να πιείτε τον πρωινό καφέ σας είναι ο πεζόδρομος της Ικτίνου. Αν και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στην Τσιμισκή και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, αποτελεί μια όαση για να ξεκινήσετε όμορφα και ήρεμα την ημέρα σας.

12:00 Στην αρχή της Λεωφ. Νίκης και στο διατηρητέο κτήριο της Αποθήκης Α΄ του λιμανιού, σας περιμένουν τα Μουσεία Φωτογραφίας και Κινηματογράφου. Περιηγηθείτε στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους και ελάτε ένα βήμα πιο κοντά στις εν λόγω τέχνες και στον πολιτισμό!

14:00 Πεινάσατε; Το εστιατόριο Παπαρούνα, στη γνωστή Στοά Μαλακοπής, εκεί όπου τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλά νέα και ωραία πράγματα, σερβίρει μοναδικά πιάτα διεθνούς κουζίνας με μεσογειακές πινελιές. Επιλέξτε τη σπεσιαλιτέ του σεφ, μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια πορτσίνι και σος αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφας, και απολαύστε την σε ένα «καλλιτεχνικό» περιβάλλον συνοδεία jazz μελωδιών. (Βηλαρά 2 & Συγγρού 7, Στοά Μαλακοπή, τηλ. 2310 510852)

17:00 Περπατήστε κατά μήκος της Ερμού μέχρι να συναντήσετε το ναό της Αγίας Σοφίας. Η ομοιότητά του με την ομώνυμη εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη θα σας ξαφνιάσει! Λίγο πιο κάτω, στο τέλος της Ικτίνου, η Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη, ή αλλιώς «Άγιος Ιωάννης ο Υπόγειος», παίζει κρυφτό με τις φυλλωσιές των δέντρων, περιμένοντάς σας να τον ανακαλύψετε!

20:00 Κατευθυνόμενοι προς την Καλαμαριά, πίσω από τη Νομαρχία της Θεσσαλονίκης, θα «πέσετε» πάνω στην Παράλληλο· το μοναδικό cafe που λειτουργεί και ως gallery! Αφεθείτε στο μεθυστικό άρωμα ενός καφέ, ενώ ταυτόχρονα θαυμάστε τις εκθέσεις που φιλοξενούνται κάθε μήνα στο χώρο. (Πλούτωνος 28 Ντεπό, τηλ. 2310 428724, www.parallilos.gr)

22:00 Πιείτε το βραδινό ποτό σας παρακολουθώντας μια θεατρική παράσταση! Στεγασμένο στο διατηρητέο κτήριο στον αριθμό 97 της Τσιμισκή, το «Πρώτο Πάτωμα», ένα art cafe theatral, σας καλωσορίζει σε ένα χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη. (Τσιμισκή 97, τηλ. 2310 223331, www.protopatoma.gr)

24:00 Και η νύχτα συνεχίζεται... Κατευθυνόμενοι προς τον Λευκό Πύργο και στο τέλος της Παύλου Μελά, θα συναντήσετε ένα διαχρονικό στέκι, που με τις funky, soul, jazz και ροκ επιλογές του βάζει την υπογραφή του στη διασκέδαση της πόλης! Το «The Bar» συνεχίζει να κάνει τη διαφορά!
Πηγή: icons-travellers.gr