Στον τελικό η Θεσσαλονίκη για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας

Η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και το Ιβάνοβο της Ρωσίας, είναι οι τρεις πόλεις σε όλη την Ευρώπη, που έχουν επιλεγεί μεταξύ των αρχικών υποψηφίων και θα ανταγωνιστούν για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014.
Οι τρεις πόλεις θα πρέπει...
μέχρι τον Οκτώβριο δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμά τους, τις προγραμματισμένες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και ανάπτυξη πολιτικής για τις εφαρμογές τους. Αυτή η δεύτερη φάση θα οδηγήσει στην τελική επιλογή της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014. Η τελετή απονομής θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας του Συμβουλίου στην Πράγα στις 18- 20 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τη Θεσσαλονίκη, υποψήφιες πόλεις ήταν το Ηράκλειο , το Ιβάνοβο και το Πέρν(από τη Ρωσία), το Ικόνιο και η Τραπεζούντα (από την Τουρκία) και η Βαρκελώνη (από την Ισπανία).
Η Επιτροπή που πήρε την απόφαση για τις πρώτες επιτυχείς εξετάσεις της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν από εκπροσώπους του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Επιτροπή των Περιφερειών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων , το Συμβούλιο Νέων της Σλοβενίας, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο των Βρυξελλών.
Η ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 στο Τορίνο, φέτος φιλοξενείται στην Αμβέρσα του Βελγίου, θα πάει στη Μπράγκα της Πορτογαλίας το 2012, στο Μάριμπορ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας το 2013, για να έρθει στη Θεσσαλονίκη το 2014. Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα χρόνο. Δε χρηματοδοτεί έργα, κατασκευές ή υποδομές, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά, τις ιδέες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.
Πρώτη «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» ήταν το 2009 το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το 2010 τον τίτλο είχε το Τορίνο της Ιταλίας, για φέτος έχει επιλεγεί η Αμβέρσα του Βελγίου, ενώ το 2012 θα διαδεχτεί η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 η Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Πηγή: voria.gr