Πως θα φορολογούνται τα είδη πολυτελείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», όσον αφορά τα σκάφη αναψυχής, ο ειδικός φόρος θα επιβληθεί με βάση το μήκος τους και συγκεκριμένα από ένα όριο μήκους και άνω. «Σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογήσουμε τη βάρκα που έχει ένας φορολογούμενος ή ένα μικρό σκάφος αναψυχής για το χόμπι του» δηλώνει...



στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις σχετικές συσκέψεις για τον καθορισμό των φορολογικών μέτρων. Ο φόρος θα επιβληθεί σε σκάφη τουλάχιστον άνω των 15 μέτρων και εξετάζεται αν θα είναι ενιαίος ή κλιμακούμενος. Ο φόρος θα είναι ετήσιος και μπορεί να αποφέρει κάθε χρόνο έσοδα τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ο φόρος που θα επιβληθεί στα Ι.Χ. θα έχει ως κριτήριο των κυβισμό τους, ενώ υπάρχουν και ορισμένες εισηγήσεις για συσχέτιση του κυβισμού με την αξία του αυτοκινήτου.

Προς το παρόν εξετάζεται το όριο κυβισμού πάνω από το οποίο θα επιβληθεί ο φόρος. Και σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται ο φόρος να είναι ετήσιος.

Για τα ακριβά ακίνητα, υπάρχουν δύο εισηγήσεις. Η μία αφορά την επιβολή εισφοράς σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω ενός ορίου και η δεύτερη αφορά την επιβολή ειδικού φόρου επί συγκεκριμένων ακινήτων, που η αξία τους ξεπερνά κάποιο όριο και βρίσκονται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.

Το κριτήριο με το οποίο θα καθοριστεί το ύψος της εισφοράς για όσους έχουν πισίνα, θα είναι η επιφάνεια της. Θα επιβληθεί από ένα όριο επιφάνειας και άνω και θα υπάρχει προσαύξηση του ποσού όταν η πισίνα βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο.