Μηχανογραφικό: Ποιές σχολές να διαλέξετε για σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

Οι καιροί είναι... τουλάχιστον δύσκολοι και έτσι οι νέοι υποψήφιοι εισακτέοι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να επιλέξουν σωστά τις σχολές της επιλογής τους, σύμφωνα με τα θέλω αλλά και τα πρέπει που προστάζει η εποχή.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πρέπει να γίνει με ηρεμία και καθαρό μυαλό. Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, αφού γνωρίσετε τη ζήτηση, τις τάσεις και της ανάγκες της εποχής.

Ειδικότητες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στο Δημόσιο, οι στρατιωτικές σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, όλες οι σχετικές σχολές της Ιατρικής και οι Οικονομικές σχολές εμφανίζουν άνοδο στις επιλογές των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ Νομική και Ιατρική εξακολουθούν να έχουν ζήτηση κυρίως από υποψήφιους των οποίων οι γονείς ασκούν το επάγγελμα.

Θετικά αντιμετωπίζονται οι σχολές των λεγόμενων "παραϊατρικών" επαγγελμάτων του 3ου επιστημονικού πεδίου από μαθητές όλων των κατευθύνσεων με μέτριες έως καλές επιδόσεις, κάτι που σημειώνεται και με τις οικονομικές σχολές.

Για τις σχολές των τεχνολογικών επιστημών του 4ου πεδίου υπάρχει προβληματισμός αφού τα αντίστοιχα επαγγέλματα φαίνεται ότι πλήττονται από την οικονομική κρίση.


Οι σχολές που εμφανίζουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι:
  • Οικονομικές
  • Νοσηλευτικής
  • Φυσικοθεραπείας
  • Λογοθεραπείας
  • Λογιστικής
  • Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και Τροφίμων
  • Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Ιατρικές
  • Πληροφορικής

Σχολές Καθηγητών

Οι δάσκαλοι έως τώρα διορίζονταν αναπληρωτές σε περιφερειακά σχολεία , όμως ο φετινός υποψήφιος και μετά από τέσσερα έτη πτυχιούχος δάσκαλος θα έχει τον διπλάσιο ανταγωνισμό ως προς τον διορισμό.
Για τους νηπιαγωγούς η κατάσταση προβλέπεται να χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια, ενώ απαισιόδοξες είναι οι προοπτικές και για τους θεολόγους, μαθηματικούς και φιλόλογους.
Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, γεωλόγους και γεωγράφους, η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη επειδή πολλοί από τους πτυχιούχους (ιδίως χημικοί και βιολόγοι) δεν ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία και κατευθύνονται μετά τη λήψη των πτυχίων τους στην έρευνα.

Για τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών και τμημάτων οι προοπτικές βελτιώνονται, καθώς οι πτυχιούχοι των σχολών αυτών δε στρέφονται όλοι στην εκπαίδευση. Τέλος, για τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη..

Σχολές διοίκησης και οικονομίας

Θετικές προοπτικές απασχόλησης και πολλές διαφορετικές επαγγελματικές διεξόδους, ακόμη και μέσα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, παρέχουν τα πτυχία τμημάτων διοίκησης και οικονομίας (ανήκουν κυρίως στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο).
Κλάδοι και τομείς απασχόλησης των οικονομολόγων είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, τοπική αυτοδιοίκηση), ο χρηματοπιστωτικός τομέας (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χρηματιστηριακές εταιρίες, εταιρίες λίζινγκ κ.ά.), διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, τομείς, τμήματα και λειτουργίες επιχειρήσεων (οικονομική διεύθυνση, λογιστική, μάρκετινγκ, πωλήσεις, διοίκηση ανθρώπινων πόρων, διοίκηση παραγωγής, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση, προβολή-δημοσιότητα, κοστολόγηση, ελεγκτική, logistics κ.ά.), εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων και επενδύσεων, οικονομική δημοσιογραφία, εκπαίδευση (δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, κολέγια), ναυτιλία, τουρισμός, ελεύθερο επάγγελμα (λογιστής, φοροτεχνικός, κοστολόγος, ελεγκτής -στην περίπτωση αυτήν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που εκδίδεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), εκπόνηση μελετών, ανάλυση οικονομικών δεικτών, ανάπτυξη οικονομικών μοντέλων.
Μια άλλη διέξοδος είναι το Οικονομικό της ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την καριέρα ως αξιωματικός Οικονομικού στο Στρατό. Ακόμη, οι οικονομολόγοι μπορούν να αναπτύξουν αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αλλά και να απορροφηθούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως οικονομολόγοι ΠΕ09 ή τεχνολόγοι οικονομίας ΠΕ 18, αφού φοιτήσουν στην Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τμήματα Πληροφορικής

Πρόκειται για τμήματα που παρουσιάζουν επαγγελματικές διεξόδους σε μια ποικιλία ειδικοτήτων και αντικειμένων εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι είτε μπορούν να εργαστούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είτε να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα είτε να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Χωρίς όλα αυτά όμως να εξασφαλίζουν μια σίγουρη δουλειά, μιας και λόγω κρίσης, πολλές εταιρίες κλείνουν και ο τομέας έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός. Πολλές ευκαιρίες, μάλιστα, προσφέρονται για εργασία ακόμη και στο εξωτερικό, όπου καταγράφεται ζήτηση για επιστήμονες Πληροφορικής και νέων τεχνολογιών.