Ξανά στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία;

Ξαναπέφτει στο τραπέζι το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας που σήμερα είναι στους εννιά μήνες και σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας που επικαλούνται τα "Νέα", διαφαίνεται η απόφαση για επανεξέταση της θητείας λόγω των προβλημάτων επάνδρωσης των μονάδων.


Φαίνεται ότι δημιούργησε μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες και επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της αδυναμίας πρόσληψης - για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους - επιπλέον αριθμού επαγγελματιών οπλιτών, τουλάχιστον για ένα ακόμη χρόνο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατήργησε την απόφαση του προκατόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.

Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό-κατάταξη  νέων. Ο υπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να εξεταστούν οι λόγοι μείωσης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται.

Για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13.000.