140 στρέμματα στο σχέδιο πόλης Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση (κτηματογράφηση) της επέκτασης του σχεδίου πόλης και της ένταξης περισσοτέρων των 80 στρεμμάτων στην περιοχή των Τροχιοδρομικών, ανάμεσα στους δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας - Χορτιάτη. Η τρίτη ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων και των πινάκων της μελέτης κτηματογράφησης για το κομμάτι ανάμεσα στον οικισμό της Κάτω Τούμπας και την οδό Πλαστήρα θα γίνει στη διεύθυνση Αρχιτεκτονικών Μελετών του δήμου Θεσσαλονίκης και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη υποβολής τυχόν ενστάσεων ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα. Οι αναρτήσεις θα γίνουν στο κτίριο της Αγγελάκη 13 (6ος όροφος), όπου θα μπορούν να προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν.

Με τις αναρτήσεις και του τελευταίου τμήματος των Τροχιοδρομικών ουσιαστικά δρομολογείται η ένταξη στο σχέδιο πόλης και για τα 80 στρέμματα, καθώς ολοκληρώνεται έτσι το πρώτο στάδιό της και θα ακολουθήσουν, όπως εξήγησε ο υπάλληλος του τμήματος Πολεοδομικών Μελετών και Εφαρμογών του δήμου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Τσαρπανάς, ο καθορισμός των οικοδομικών τετραγώνων (δηλαδή η ρυμοτόμηση της περιοχής) και η πράξη εφαρμογής, που είναι και το τελευταίο στάδιο της επέκτασης.

2.000 ευρώ/τ.μ.

Ουσιαστικά η ανοικοδόμηση θα αρχίσει σε περίπου πέντε χρόνια, καθώς κατά μέσο όρο οι διαδικασίες διαρκούν περίπου τόσο. Από την άλλη, ήδη υπάρχουν μια σειρά από κτίρια και νεόδμητες οικοδομές, που έχουν εκτοξεύσει τις αξίες για την αγορά κατοικίας στην περιοχή στα ύψη. Τα διαμερίσματα πωλούνται προς περίπου 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς η περιοχή θεωρείται από τις προνομιούχες κι από τις λίγες στις οποίες μπορεί να επεκταθεί το σχέδιο πόλης του δήμου Θεσσαλονίκης (ένα τμήμα ανήκει διοικητικά και στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη).

«Οι ιδιοκτησίες στο τελευταίο αυτό κομμάτι είναι λίγες και η διαδικασία δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Βέβαια, οι αξίες είναι υψηλές, επειδή υπάρχουν και καταστήματα, ενώ υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες», εξήγησε ο κ. Τσαρπανάς.

Πράσινο

Στην περιοχή των Τροχιοδρομικών, ανάμεσα στη Χαριλάου και την Πυλαία, επρόκειτο να γίνει και μεταφορά συντελεστή δόμησης. Κύρια χρήση είναι η κατοικία, γεγονός που καθιστά «χρυσοφόρα» τα υπάρχοντα ακίνητα. Πάντως, ο οικοδομήσιμος χώρος που έχει απομείνει δεν είναι μεγάλος. Οπως εξήγησε η προϊσταμένη του ίδιου τμήματος του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Ζουρνά, «η περιοχή με τις μεγαλύτερες αξίες, που είναι επί της οδού Πλαστήρα, έχει ήδη ανοικοδομηθεί. Συνεπώς, η ανοικοδόμηση αφορά κυρίως "δεύτερα" οικόπεδα. Τώρα η περιοχή των Τροχιοδρομικών είναι εκτός σχεδίου. Θα μπει εντός, όταν ολοκληρωθεί η επέκταση με την πράξη εφαρμογής. Τότε θα ξεκινήσει και η ανοικοδόμηση των αδόμητων οικοπέδων και αφού θα έχει προηγηθεί η ρυμοτομία με τους δρόμους και τους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, που θα καθορίσουν και το τελικό μέγεθος των αξιοποιήσιμων χώρων από τους ιδιώτες. Αν δεν υπάρξουν σε αυτήν τη φάση ενστάσεις, τότε θα τελειώσουμε το πρώτο στάδιο. Ουσιαστικά στην περιοχή που εντάσσεται σταδιακά θα έχουμε πολύ πράσινο και κοινόχρηστους χώρους».

Κρυονέρι

Μια άλλη επέκταση που ολοκληρώνει τις εκτός σχεδίου εκτάσεις στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, με μοναδική πλέον εξαίρεση τους Λαχανόκηπους, είναι το Κρυονέρι. Οπως είπε η κ. Ζουρνά, «το Κρυονέρι μπήκε πλέον στο σχέδιο πόλης από τις 29 Ιουλίου, αφού τελείωσε το ουσιαστικό μέρος της πράξης εφαρμογής και έγινε η απόδοση των οικοπέδων, οπότε αρχίζει η ανοικοδόμηση των περίπου 60 στρεμμάτων. Υπολογίζουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή θα είναι χτισμένη στην επόμενη διετία».
Πηγή: agelioforos.gr