Αύξηση θητείας και υποχρεωτική στράτευση στα 18

Η απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες στον στρατό ξηράς που ακουγόταν περισσότερο σαν φήμη, φαίνεται ότι πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά και σύντομα μάλιστα, ίσως και από τον Νοέμβριο. Παράλληλα φαίνεται ότι αρέσει και η ιδέα της υποχρεωτικήςστράτευσης αμέσως μετά το Λύκειο.

Έτσι τον Νοέμβριο ή το αργότερο με την πρώτη σειρά του 2012, θα ενεργοποιηθεί η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, από 9 σε 12 μήνες.

Βασική αιτία είναι το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το οποίο μπλόκαρε τις νέες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.). Επίσης, προωθούνται απολύσεις ΕΠ.ΟΠ. που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα.

Όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό, δημιουργήθηκε ήδη οξύ πρόβλημα επάνδρωσης των μονάδων και έτσι η επαναφορά της θητείας στον στρατό στους 12 μήνες (όπως στην Αεροπορία και στο Ναυτικό), φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Δημοκρατία", η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, παραδόθηκε ήδη στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της στρατιωτικής θητείας, υπάρχει μια σκέψη που κερδίζει έδαφος και που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Αυτή είναι η υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 ή 19 χρόνια, αμέσως μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους στο Λύκειο και αφού θα έχουν δώσει εξετάσεις για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα με το συγκεκριμένο μέτρο, προσδοκάται ο περιορισμός των φαινομένων φυγοστρατίας και την άμεση άνοδο του ποσοστού επάνδρωσης των μονάδων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των ανυπότακτων φτάνει τους 18.000 άνδρες, ενώ περίπου 15% είναι το ποσοστό των στρατεύσιμων που διαπιστώνεται ότι παίρνουν αναβολή λόγω των σπουδών και τελικά δεν προσέρχονται ποτέ για κατάταξη.
Πηγή: news247.gr