Η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία!!

Τη σημασία της κίνησης και την αποφυγή της αδράνειας στην καθημερινότητά μας επισημαίνουν δύο νέες και ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ακολουθώντας δύο απλούς κανόνες μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον οκτώ χρόνια ζωής. Η πρώτη έρευνα αφορά την καθιστική ζωή, η οποία είναι....



πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μικρή οθόνη τείνει να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία. 
«Η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη παραμονή μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να μας στοιχίσουν έως και έξι χρόνια ζωής», αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine».


Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε επιπλέον ώρα που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση αφαιρεί 22 λεπτά από τη ζωή, ενώ αν κάποιος
είναι άνω των 25 ετών και παρακολουθεί τηλεόραση επί έξι ώρες την ημέρα, τότε η ζωή του συρρικνώνεται ακόμη και κατά πέντε χρόνια. «Αυτό πάντοτε σε συνδυασμό με τα ανθυγιεινά γεύμα που καταναλώνονται σε ανεξέλεγκτες ποσότητες όταν κάποιος αποσπάται από το γεύμα του», σπεύδουν να διευκρινίσουν οι επιστήμονες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 11.000 άνθρωποι άνω των 25 ετών και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνών, που επισημαίνουν κατά καιρούς τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία και τη μακροζωία.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι δύο ώρες παραμονής μπροστά από την τηλεόραση κάθε μέρα αυξάνουν 20% τις πιθανότητες πρόωρο θάνατο, καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινείται το επιστημονικό πόνημα ταϊβανέζων ειδικών, οι οποίοι απέδειξαν πως 15 λεπτά άσκησης την ημέρα αυξάνουν τον μέσο όρο ζωής κατά τρία χρόνια και παράλληλα μειώνουν 14% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» και έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας για την Υγεία της Ταϊβάν.

Η ΑΣΚΗΣΗ. Στη μελέτη αναλύθηκαν τα δεδομένα 400.000 ανθρώπων και βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε πως μόλις 15 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα, ακόμη και γρήγορο περπάτημα, μακροπρόθεσμα προσφέρουν επιπλέον τρία χρόνια ζωής. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι κάθε παράταση του χρόνου σωματικής άσκησης προσέφερε επιπλέον οφέλη στην υγεία των εθελοντών, ενώ κάθε 15 λεπτά επιπλέον άσκησης αντιστοιχούσαν σε εκ νέου μείωση 4% του κινδύνου θανάτου. Επιπλέον, όσοι άρχιζαν άσκηση με στόχο τα 15 λεπτά, αντιλαμβάνονταν τα οφέλη που τους παρέχει και σταδιακά αύξαιναν τη διάρκειά της.
Ερευνες επίσης δείχνουν ότι 100 λεπτά άσκησης την ημέρα μάς προφυλάσσουν από τον καρκίνο, ενώ η άσκηση μικρής έντασης σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτρέψει μία στις έξι αιτίες θανάτου.