"Τι θέλετε; Να πουλήσουμε την Πελοπόννησο;"

Τις δραματικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους μας, αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής. Η απειλή Παπανδρέου να μην ανέβει στο αεροπλάνο...



Ήταν πριν περίπου δύο εβδομάδες, στη Σύνοδο των Βρυξελλών, όταν, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είχε φτάσει σε μεγάλο σημείο πίεσης.


Ήταν σαφές και το παραδέχεται και ο ίδιος, πως με αυτά που έδινε η ΕΕ , η Ελλάδα δεν μπορούσε να ήταν ευχαριστημένη.


Εμφανίζεται λοιπόν να αναλαμβάνει πρωτοβουλία, μόλις κατάλαβε πως βρισκόταν μπροστά σε ναυάγιο και να είπε στους Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και στους υπόλοιπους ηγέτες, ότι "με αυτά εγώ δεν ανεβαίνω στο αεροπλάνο, δεν φεύγω από ΄δώ, δεν μπορώ να γυρίσω στην Αθήνα με άδεια χέρια".


"Δώστε μας μια ουσιαστική λύση", τόνισε.


Παρά τις πρωθυπουργικές επιθυμίες, το μπλοκ των δύσκολων για την Ελλάδα χωρών, Φινλανδία, Σλοβακία Ολλανδία, δεν πείθονταν. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υποστήριξε πως δεν μπορεί μία μικρή χώρα να πληρώνει χωρίς αντίκρυσμα για την Ελλάδα.


Τότε, ο κ. Παπανδρέου ύψωσε τους τόνους και φέρεται να είπε: "Τι θέλετε να κάνω για να πεισθείτε; Μήπως να βάλω ενέχυρο τα νησιά μας ή να πουλήσουμε την Πελοπόννησο; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και το ξέρετε", φέρεται να τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάπου εκεί η συζήτηση φαίνεται ότι πήρε άλλη τροπή.


"Ναι" με αυστηρές προϋποθέσεις


Ήταν το σημείο καμπή, όπου όλα άλλαξαν. Άνοιξε η επιμήκυνση, προσφέρθηκε η ανταλλαγή των παλαιών τίτλων με νέους, πιο μακροχρόνιους, μειώθηκαν τα επιτόκια, προβλέφθηκε η επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και περιελήφθη αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ.


Όχι όμως δίχως αυστηρές προειδοποιήσεις. Κατέστη σαφές στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προϋπόθεση όλων αυτών είναι η αυστηρή εφαρμογή, σύμφωνα με το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όλων των μέτρων και των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Για τη διασφάλιση μάλιστα αυτής της προϋπόθεσης, η Σύνοδος επέβαλε στον Έλληνα πρωθυπουργό την "τεχνική βοήθεια", μέσω της οποίας οι εταίροι μας φιλοδοξούν να αναμορφώσουν το ελληνικό κράτος, να το καταστήσουν λιτό, αποδοτικό και ικανό να υποστηρίζει μια ανταγωνιστική οικονομία του μέλλοντος.


"Τα ψέματα τελείωσαν για την Ελλάδα ήταν το μήνυμα σύσσωμων των εταίρων και σε όλους τους τόνους.


Πολύ περισσότερο, η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ , σημείωσε ότι "αυτό το περίεργο που συμβαίνει στην Αθήνα, να ψηφίζονται νόμοι και να ξεχνιούνται στη διαδρομή, δεν μπορεί να συνεχισθεί".


Ο... τρόπος του Πάνα


Σχολιάζοντας τα όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης επισήμανε την παράλειψή του να μιλήσει για τον θεό της Πελοποννήσου.


"Καλό θα ήταν να θύμιζε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ότι η Πελοπόννησος είχε ένα δικό της θεό ,τον Πάνα, ο οποίος είχε ένα δικό του τρόπο να λύνει τα προβλήματα".