Τέλος Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων

Στις 29 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι βάσεις για όλους τους μαθητές, υποψήφιους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας. Οι αιτίες της καθυστέρησης. Τι θα γίνει με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών...


Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων έβαλε η υπουργός Παιδείας δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου πως οι βάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η φετινή είναι η πρώτη χρονιά που θα ανακοινωθούν οι βάσεις για όλους τους μαθητές.
Απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι τα αγωνίσματα στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς δεν είχε καθοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία ο ακριβής αριθμός των εισακτέων.
Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη" τη νέα σχολική χρονιά διαβεβαιώνοντας πάντως ότι "όλα είναι υπό έλεγχο" από πλευράς υπουργείου.
Διορίζονται μόλις 600 εκπαιδευτικοί
Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ο κανόνας 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ισχύει και για το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φθάνουν φέτος τις 6.000 και ως εκ τούτου θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί.
Ως προς τους αναπληρωτές, έκανε γνωστό ότι οι τοποθετήσεις θα έχουν γίνει ως τις 8 Σεπτεμβρίου αφού θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών αναγκών την πρώτη βδομάδα του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, όπως προβλέπεται για κάθε υπουργείο.
Όσον αφορά τη διανομή των σχολικών βιβλίων, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον τα βασικά βιβλία θα είναι στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου.
Αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση.
Έτσι, πτώση αναμένεται στις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, πολυτεχνικές, νομικές και παιδαγωγικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη περισσότερο εκτιμάται ότι θα χαμηλώσουν οι βάσεις στα ιδρύματα της περιφέρειας.
Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι περίπου 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, ενώ μερικές χιλιάδες υποψήφιοι θα εισαχθούν με βαθμολογίες κάτω από τα 10.000 μόρια.
Αντιθέτως, σε ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων εισαγωγής.