Για σκηνές "Αποκάλυψης" προετοιμάζεται η Νέα Υόρκη

Την υποχρεωτική απομάκρυνση κατοίκων που ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, διέταξαν οι Αρχές της Νέας Υόρκης, ενόψει του περάσματος του τυφώνα Irene. Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης κλείνουν το...
Σάββατο (27/08) και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί "Μην περιμένετε, μην καθυστερείτε".

Τα αεροδρόμια θα είναι κλειστά μόνο για τις αφίξεις πτήσεων, ενώ οι απογειώσεις αεροσκαφών δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, λαμβάνοντας μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, έδωσε εντολή να απομακρυνθούν από περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών πάνω από 250.000 κάτοικοι της αμερικάνικης μεγαλούπολης, ενώ όλες οι συγκοινωνίες θα πάψουν να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι του Σαββάτου.

  Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος ανέφερε: "Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν υποχρεωτική εκκένωση και δεν θα το κάναμε τώρα, αν δεν πιστεύαμε ότι αυτή η καταιγίδα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή".
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής ακτής που αναμένεται να επηρεαστούν από τον Αϊρίν να προετοιμαστούν άμεσα, τονίζοντας πως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτιμήση πως ο Irene θα είναι ένας "εξαιρετικά επικίνδυνος" και "ιστορικός" τυφώνας.

  "Μην περιμένετε. Μην καθυστερείτε. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτήν την καταιγίδα", ανέφερε, απευθυνόμενους στους Αμερικανούς πολίτες.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 55.000.000 άνθρωποι είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο του κυκλώνα, από την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα μέχρι το Ακρωτήρι Κοντ.
Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη Νέα Αγγλία.


  Ζημιές ύψους 10 δισ. δολαρίων
Ο κυκλώνας Irene μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους ακόμα και 10 δισ. δολαρίων στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εταιρία Kinetic Analysis που ασχολείται με την πρόβλεψη των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο διευθυντής της εταιρίας Kinetic Analysis εκτίμησε μάλιστα, πως οι ζημιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα.
Οι ζημιές προέρχονται από κτήρια που θα πλημμυρίσουν και συνδέονται με την διακοπή λειτουργίας εταιριών, αλλά και με το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.
Το ύψος τους εξαρτάται από την ένταση με την οποία ο κυκλώνας θα πλήξει τη Νέα Υόρκη.

  "Μια διαφορά 32 χιλιομέτρων στο επίπεδο των περιοχών που θα βρεθεί το κέντρο του τυφώνα είναι πιθανό να διπλασιάσει τις ζημιές", τόνισε.
Ο ίδιος τόνισε πως "ένας μικρής έντασης κυκλώνας, αν κατευθυνθεί απευθείας στη Νέα Υόρκη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου"
"Η επιδιόρθωση των ζημιών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες", προέβλεψε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.