Απεργούν τα ταξί Πέμπτη και Σάββατο

Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα, οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν να τραβήξουν χειρόφρενο από τις 5 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν εκ νέου συνάντηση, για να ενημερωθούν για τις επόμενες κινήσεις τους, αφού όπως λένε, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, ενώ προειδοποιούν ότι η συνέχεια των κινητοποιήσεων θα δοθεί στην ΔΕΘ.

Ανανεώθηκε:
Αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας - χωρίς ταξί - για το Σάββατο στις 3:00 μετά το μεσημέρι έξω από το Ιβανόφειο στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχή στις διαδηλώσεις έξω από τη ΔΕΘ.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή

Την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων, που ζητούσαν οι αυτοκινητιστές και την πρόσβαση στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών δημόσιας χρήσης αποκλειστικά από Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και Ανώνυμες Εταιρείες, που θα συσταθούν γι' αυτόν το σκοπό, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που παρουσιάζεται στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Ραγκούση.

Οι αυτοκινητιστές θα έχουν προθεσμία 6 μηνών, για να ανταλλάξουν δωρεάν τις παλαιές άδειες με νέες και προθεσμία τριών ετών για να στήσουν τις σχετικές ΕΠΕ και ΑΕ.

Σημειώνεται πάντως, ότι το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών επιβατηγών 9θέσεων οχημάτων και μοτοσικλετών θα παρέχεται μόνο από το κράτος.

Η σημερινή άδεια χωρίζεται σε άδεια παροχής υπηρεσιών, που θα δίνεται ελεύθερα από το κράτος έναντι 15.000 έως 40.000 ευρώ και άδεια κυκλοφορίας που θα κοστολογείται έναντι 5.000 ευρώ.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει άνοιγμα της αγοράς των οχημάτων Ειδικής Μίσθωσης, τα οποία θα λειτουργούν σε πανελλαδική βάση μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου με ελεύθερο, προσυμφωνημένο κόμιστρο, αλλά δεν θα μπορούν να παίρνουν πελάτες από τον δρόμο ή τις πιάτσες.

Τα νέα ταξί θα έχουν έδρα τον καλλικρατικό δήμο, την περιφέρεια Αττικής για την πρωτεύουσα και τη νομαρχιακή ενότητα Θεσσαλονίκης για την συμπρωτεύουσα. Τα ειδικής μίσθωσης οχήματα θα έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας σε όλη την χώρα.

Τέλος, αναμένεται υπουργική απόφαση, με την οποία θα μειωθούν τα κόμιστρα των ταξί μεταξύ 10% και 20%.
Πηγή: news247.gr