«Νεολαία Σε Κίνηση» στην Πλατεία Αριστοτέλους

Για τις δυνατότητες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης αλλά και απασχόλησης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερώνονται από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου οι νέοι της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών προχωρούν στην εκδήλωση αυτή στο πλαίσιο της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νεολαία Σε Κίνηση», η οποία υποστηρίζεται από τις Γενικές Διευθύνσεις «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Κοινωνική Ένταξη» και «Εκπαίδευση και Πολιτισμός».

Συγκεκριμένα, στην τέντα της Αντιπροσωπείας θα λειτουργούν δέκα θεματικά περίπτερα, από τα οποία οι νέοι και νέες θα παίρνουν πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης των κατάλληλων γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας, ώστε να εξασφαλίσουν την πρώτη τους εργασία και να εκμεταλλευθούν τις νέες υποτροφίες της ΕΕ για σπουδές ή κατάρτιση σε άλλη χώρα.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παράλληλες δραστηριότητες, ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα πραγματοποιούνται στο εξωτερικό της τέντας. Συγκεκριμένα, στον ειδικό τοίχο έκφρασης το κοινό ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να ζωγραφίσει, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ευσταθίου, αναγνωρισμένου καλλιτέχνη graffiti στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, χορευτές μοντέρνου χορού, χιπ χοπ και break dance θα ψυχαγωγούν τους επισκέπτες.
Επίσης, μην διστάσετε να γυρίσετε τον «Τροχό Σταδιοδρομίας». Πρόκειται για δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), με αντικείμενο τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Τα εργαστήρια αυτά διάρκειας 45 λεπτών το καθένα, θα πραγματοποιηθούν σε εδικά διαμορφωμένο χώρο από εξειδικευμένους Σύμβουλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, 11:00-14:15 (για τα πρωινά σχολεία) και 15:00-19:45 (για τα εσπερινά σχολεία).

Οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό της τέντας θα πραγματοποιηθούν από 12:00-20:00 την πρώτη ημέρα (22/9), από 11:00-20:00 τις δύο επόμενες μέρες (23&24/9) και από 11:00-17:00 την τελευταία ημέρα (25/9).

Σε εφτά θεματικά περίπτερα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι υπουργείων και φορέων που υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις αρμόδιες για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υπηρεσίες το Υπουργείο Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και του Υπουργείου Εργασίας, το Ινστιτούτο Νεολαίας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τον ΟΑΕΔ–Eures, το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ) και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ).

Οι επισκέπτες των εν λόγω περιπτέρων θα μπορούν να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τους τομείς που προαναφέρθηκαν. Σε επίπεδο τοπικών φορέων, στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπείται ο δήμος Θεσσαλονίκης με την υποψηφιότητα της πόλης για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης (Europe Direct) Θεσσαλονίκης. Στο κοινό περίπτερο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, όπου θα φιλοξενείται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), θα διατίθεται προς το κοινό ενημερωτικό υλικό με σκοπό την καλύτερη και πληρέστερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό άξονα τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ (1981-2011).

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11:00, ενώ οι νέοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα περίπτερα καθημερινά έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 10:30 έως τις 20:30.
Πηγή: rthess.gr