Θεσσαλονίκη: Τετράωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη και τη Δευτέρα. Απεργία στον ΟΣΕ

Με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας στους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες που είναι στον κατάλογο της εργασιακής εφεδρείας, αύριο και τη Δευτέρα, που θα «συνοδευτούν» από συγκεντρώσεις ξεκινά τις κινητοποιήσεις του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα της εργασιακής εφεδρείας, σε μειώσεις μισθών και έκτακτους φόρους, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ αποφάσισε να κηρύξει 4ωρη Στάση Εργασίας αύριο Πέμπτη 22/9/2011 από τις 11.00 π.μ μέχρι το τέλος της βάρδιας και συγκέντρωση ώρα 11.00 π.μ μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και 4ωρη Στάση Εργασίας τη Δευτέρα 26/9/2011 τις ίδιες ώρες και συγκέντρωση ώρα 11.00 π.μ στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Χώρα υπό κατοχή»

Για κρίση, εσωστρέφεια και ανασφάλεια του κόσμου, αλλά και για ακυβερνησία και μία χώρα «υπό κατοχή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα άστοχα και βίαια ενώ ανέφερε πως τα λουκέτα στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει το 20%. Για την ανεργία στην πόλη ανέφερε πως αν και τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ κάνουν λόγο για 21,7%, το ΕΚΘ πιστεύει πως έχει ξεπεράσει το 27%.

Σχολιάζοντας την έκτακτη εισφορά, για την οποία η ΔΕΗ «δέχεται πίεση», τόνισε πως είναι «εξόφθαλμα παράνομη», καθώς η ΔΕΗ είναι μία εταιρία με μετοχές στο χρηματιστήριο και «δεν μπορεί να παρεμβαίνει με έναν τόσο ωμό τρόπο το κράτος», ενώ πρόσθεσε πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. «Πως ένας συνταγματολόγος, ενώ προβλέπεται από το νόμο πως οι ΔΕΚΟ και οι Α.Ε. είναι αυτόνομες, αυτάρκεις και καλύπτουν από μόνες τους το λειτουργικό τους κόστος, και εκτός από μία μειοψηφία δε δημιουργούν κανένα βάρος στην κυβέρνηση, παρανόμως και παρατύπως απαιτεί από τους διοικούντες να απολύσουν κόσμο, να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών;» είπε χαρακτηριστικά.

«Πουλάνε ότι κινείται σε μία κατάσταση πανικού» τόνισε και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες το ΕΚΘ θα ασχοληθεί με τις «παρανομίες της κυβέρνησης ενάντια των εργαζομένων αλλά και των φορέων και της ελληνικής οικονομίας», αναθέτοντας στο ζήτημα στον κ. Καζάκο, δικηγόρο, ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Λιγότεροι εργαζόμενοι από τις οργανικές θέσεις

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, των εργαζομένων της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, των εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΘ, του ΚΘΒΕ, της HELEXPO και του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΟΓΑΚ.

Ολοι οι παραπάνω εκπρόσωποι ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν και θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του ΕΚΘ, ενώ οι περισσότεροι ανέφεραν πως στους φορείς και τις εταιρείες που εργάζονται, όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από τις οργανικές θέσεις. Ωστόσο, στο σύνολό τους οι φορείς εισέρχονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Πηγή: agelioforos.gr