Ετσι έπιναν το αίμα του κοσμάκη!

Επιναν το αίμα του κοσμάκη. Δέκα ολόκληρα χρόνια δραστηριοποιούνταν το μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων και εκβιαστών που κατάφεραν να εξαρθρώσουν οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη.Απειλές, ξυλοδαρμοί και απόπειρες ανθρωποκτονίας......
περιλαμβάνονταν στο καθημερινό πρόγραμμα των αδίστακτων νονών που είχαν μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή δεκάδων καταστηματαρχών και ιδιωτών. Τα πλοκάμια της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης είχαν επεκταθεί, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και την Αθήνα. Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης παρακολουθούσαν τους κακοποιούς για περισσότερους από 19 μήνες.

Τη Δευτέρα πάρθηκε η απόφαση για τη γιγαντιαία επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί. Διενεργήθηκαν 31 έρευνες σε σπίτια, παρουσία 8 δικαστικών λειτουργών και σχηματίστηκε δικογραφία για 73 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 23 άτομα, 5 με αρχηγικούς ρόλους και 18 που ασχολούνταν κυρίως στην παροχή προστασίας.

«Οι δράστες δεν δίσταζαν να ξυλοφορτώνουν άγρια τα θύματά τους για να τους πάρουν τις επιχειρήσεις τους. Δεν δίσταζαν μπροστά σε τίποτα. Ακόμη και να δοκιμάσουν να σκοτώσουν» ανέφερε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής.

Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ερευνών τους οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το κύκλωμα καθοδηγούνταν από επτά άτομα, δύο από τα οποία διαφεύγουν τη σύλληψη. Μεταξύ των μελών της οργάνωσης υπήρχε ιεραρχία και ρόλοι, ενώ ενεργούσαν στα πρότυπα της μαφίας.

Κάποιοι ήταν υπεύθυνοι να μεταφέρουν τα μηνύματα των αφεντικών τους στα θύματα. Κάποιοι άλλοι ήταν εισπράκτορες, ενώ υπήρχαν και οι σκληροί που επενέβαιναν όταν έπρεπε να πάρουν διά της βίας τα χρήματα που είχαν δανείσει με τοκογλυφικούς όρους σε ιδιώτες και κκαταστηματάρχες, οι οποίοι καθυστερούσαν τις δυσβάσταχτες δόσεις ή το «μίσθωμα» για την παροχή προστασίας.


Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 20 ιδιώτες δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά, με τοκογλυφικό επιτόκιο της τάξης του 28%, από τους αρχηγούς της οργάνωσης, οι οποίοι έστελναν μετά τους μπράβους που με απειλές και ξυλοδαρμούς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή των παράνομων τόκων. Διαπιστώθηκε ότι τους τελευταίους μήνες η αδίστακτη σπείρα είχε δανείσει τοκογλυφικά χρήματα ύψους άνω των 239.000 ευρώ σε διάφορους επιχειρηματίες.

Η εγκληματική οργάνωση παρείχε επίσης προστασία σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, καφετέριες, Ιντερνετ καφέ, καταστήματα επίπλων, καθώς και σε μικρές επιχειρήσεις των νομών Θεσσαλονίκης, Αττικής και Κιλκίς. Συνολικά είχαν βάλει στο χέρι 51 καταστήματα, χωρίς να κάνουν την παραμικρή εξαίρεση ακόμα και σε ανθρώπους του μόχθου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ένας περιπτεράς κατέβαλλε κάθε εβδομάδα το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ για να τον αφήνουν ήσυχο.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών τα χρηματικά ποσά από τους εκβιασμούς των καταστηματαρχών που κατάφεραν να βάλουν στην τσέπη τους μέσα στους τελευταίους έξι μήνες τα μέλη της συμμορίας ξεπέρασαν το ποσό των 560.000 ευρώ. Οι αδίστακτοι τοκογλύφοι και νονοί της νύχτας νομιμοποιούσαν τα κέρδη τους με αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, συνελήφθησαν ακόμη πέντε άτομα, εκ των οποίων τρία για υπόθαλψη εγκληματία, ένα για κατοχή ναρκωτικών και ένα για παράβαση του νόμου περί όπλων. Τα περισσότερα από τα μέλη του κυκλώματος είναι ομογενείς από τη Γεωργία, ενώ αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφίας και εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβασης του νόμου περί όπλων και περί ναρκωτικών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας και άλλα ποινικά αδικήματα.

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στα σπίτια των εκβιαστών

Στις οικίες και την κατοχή των συλληφθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία, αν και δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, διήγαν πολυτελή βίο από τα χρήματα που αποσπούσαν εκβιαστικά ή τοκογλυφικά από τα θύματά τους, όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, βρέθηκαν συνολικά επτά πιστόλια, ένα περίστροφο, μια καραμπίνα, ένα αεροβόλο όπλο, ένα όπλο αερίου, μαχαίρια, ξιφίδια, ξίφη, σπαθιά, σουγιάδες, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, πτυσσόμενο κλομπ, αλεξίσφαιρα γιλέκα, έξι δενδρύλλια κάνναβης και 35,2 γραμ. κάνναβη.

Επίσης οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν: 276.015 ευρώ, 2.440 ευρώ σε συναλλαγματικές επιταγές, 5.495 δολάρια ΗΠΑ, 63.400 ρούβλια, τέσσερις βεβαιώσεις κέρδους δελτίων ΟΠΑΠ ύψους 193.950 ευρώ, καθώς και πλήθος κερδισμένων δελτίων διαφόρων ποσών, 2.847 νομίσματα Ουκρανίας, Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας VW Golf, δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας Yamaha, μηχάνημα καταγραφής ήχου, μηχάνημα καταγραφής εικόνας και μια κεντρική μονάδα συνδεδεμένη με κάμερες καταγραφής και παρακολούθησης.

Μαφιόζικο συνδικάτο με επτά αρχηγούς

Ενα μαφιόζικο συνδικάτο με επτά αρχηγούς και παρακλάδι μιας από τις πιο σκληρές εγκληματικές διεθνείς οργανώσεις είναι το κύκλωμα των τοκογλύφων και εκβιαστών που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι διωκτικές αρχές, οι άνθρωποι που εκβίαζαν και έχουν εξουθενώσει οικονομικά δεκάδες ανθρώπους είχαν διασυνδέσεις με αντίστοιχο κύκλωμα που δραστηριοποιείται διεθνώς και έχει την έδρα του στη Γεωργία.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το γεγονός αρκετά από τα χρήματα που εισέπρατταν οι κακοποιοί να μεταφέρονταν με διάφορους τρόπους στη χώρα του Καυκάσου. Οσον αφορά τους επτά αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης που διοικούσαν το κύκλωμα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για πολύ σκληρά άτομα που δεν σήκωναν καμιά αναβολή στις εντολές τους.

Από τους επτά αρχηγούς, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται είναι αυτοί που έστησαν την οργάνωση από την αρχή και μέσα στα επόμενα χρόνια τη μετέτρεψαν σε φόβητρο των απλών ιδιωτών που είχαν την ατυχία να βρεθούν στην ανάγκη τους, αλλά και των καταστηματαρχών που έπρεπε να καταβάλλουν τη μηνιαία τους εισφορά, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής οι πέντε.

Οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης όμως, παρά τη μεγάλη επιτυχία τους, δεν σταματούν τις έρευνές τους εδώ. Εχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να βρουν και τους άλλους δύο αρχηγούς, αλλά και να εντοπίσουν ακόμη και τον τελευταίο «στρατιώτη» της οργάνωσης.

espressonews