Γ. Μπουτάρης: Η ΔΕΘ είναι έκθεση, στη Βουλή οι εξαγγελίες

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ούτε διεθνής, ούτε έκθεση - έχει μεταβληθεί, απλώς, στο σκηνικό για τις κατ' έτος εξαγγελίες της.....
δημοσιονομικής πολιτικής κυβέρνησης και την εξίσου εθιμικού χαρακτήρα μεταφορά των συλλαλητηρίων αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Τα τελευταία χρόνια το παραδέχονται όλο και περισσότεροι. Φέτος για πρώτη φορά το ομολόγησε και ο δήμαρχος της πόλης και μάλιστα από το βήμα της ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και η πόλη ανέχονται να κατατρύχονται από «το σύμπλεγμα της συμπρωτεύουσας», που υπηρέτησαν όλοι οι προκάτοχοί του.


Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, παρατηρώντας ότι το ζήτημα «δεν είναι πως "θα το παίξουμε πρωτεύουσα" μια βδομάδα τον χρόνο», κάλεσε την πολιτική ηγεσία του τόπου να βρει άλλο χώρο για να ανακοινώνει τις κατευθύνσεις τις πολιτικής της - πρότεινε μάλιστα ως καταλληλότερο τη Βουλή των Ελλήνων και ζήτησε η έκθεση να ξαναβρεί το χαρακτήρα μιας καλής εμπορικής έκθεσης, που θα υπηρετεί την πόλη και την οικονομία της χώρας.


«Για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης - και τονίζω την λέξη Διεθνής - παρήγαγαν ένα αυστηρά εσωτερικό πολιτικό γεγονός - και τονίζω την λέξη εσωτερικό - την αντιπαράθεση δηλαδή διαφόρων ομάδων με την πολιτική ηγεσία της χώρας», παρατήρησε ο κ. Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι οι Θεσσαλονικείς, και με δική τους ευθύνη, «ανέχονται επί δεκαετίες ένα τελετουργικό που αποσκοπεί στο να δικαιώσει τον τίτλο της πόλης μας ως "συμπρωτεύουσα", υπό το άγχος ότι αν πάψει να υφίσταται θα μείνουμε πια απολύτως ξεκρέμαστοι».


Το τελετουργικό αυτό, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, συμπεριλαμβάνει το θέμα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, «αυτό το πάντα αδειανό πουκάμισο όσο και την εξαγγελία βασικών παραμέτρων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και των προτάσεων ή επικρίσεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, από το βήμα της ΔΕΘ».


Ολα αυτά, όπως παρατήρησε ο δήμαρχος δεν έχουν καμία σχέση με το «πως θα ευημερήσει η Θεσσαλονίκη», που θα έπρεπε να είναι το θέμα, όσο σύνθετο κι αν είναι και όσους φορείς, και της κεντρικής διοίκησης, και αν εμπλέκει.


Ενδεικτικά αναφέρθηκε (1) στις αρμοδιότητες των τοπικών και περιφερειακών αρχών στους τομείς της ρύθμισης του αστικού χώρου, (2) στην ποιότητας της παιδείας που παρέχεται στην πόλη μας σε όλα τα επίπεδα, (3) στις επιδόσεις σημαντικών ΔΕΚΟ όπως του ΟΛΘ και του ΟΣΕ, (4) στις υποδομές της πόλης, (5) στις περιφερειακές εξελίξεις όσο και των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις οποίες συναλλάσσεται η πόλη και η επιχειρηματική της κοινότητα.


Ολα αυτά, όπως είπε, «δεν σημαίνουν ότι δεν θα είμαστε σε μια διαρκή επαφή, διάλογο και διαπραγμάτευση με την κεντρική διοίκηση που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα μας, και όλων των Ελλήνων, στην Αθήνα». Αλλά όλα αυτά δείχνουν ταυτόχρονα ότι «επιζητούμε για την πόλη μας την ξεχωριστή πορεία που της αξίζει και όχι την παραπλανητική επίφαση μιας κεντρικής εξουσίας που δεν ασκεί».


Με αυτά τα επιχειρήματα ο κ. Μπουτάρης πρότεινε:


- από τον επόμενο χρόνο, και στα επόμενα χρόνια, η πολιτική ηγεσία της χώρας να αποφύγει τις προγραμματικές οικονομικές εξαγγελίες καθώς και τις προγραμματικές συνεντεύξεις Τύπου στην ΔΕΘ.


- ο πρωθυπουργός της χώρας και άλλες προσωπικότητες της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις 365 μέρες του χρόνου, ακόμη περισσότερο δε στα εγκαίνια της ΔΕΘ, να συμμετάσχουν στα εγκαίνια εξυπηρετώντας τον ρόλο της ΔΕΘ, ως ενός εμπορικού γεγονότος συνδεδεμένου με την διεθνή οικονομική δράση και την επιχειρηματικότητα της χώρας μας.


Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Μπουτάρης είναι αποκαλυπτικό: «Φέτος, που ήταν τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ η Σερβία, κάλλιστα ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός ανάπτυξης θα μπορούσε να μιλήσει για την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων με την Σερβία, και να δεξιωνόταν την Σερβική πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία, αξιοποιώντας έτσι την ΔΕΘ εις όφελος της οικονομικής διπλωματίας της χώρας»!


Κατά τα άλλα «για τις γενικότερες κατευθύνσεις πολιτικής το καταλληλότερο βήμα παρουσίασης, διαλόγου και πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η Βουλή των Ελλήνων και όχι το συνεδριακό κέντρο μιας ανώνυμης εταιρείας, έστω υπό την ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, που ασκεί εκθεσιακές δραστηριότητες - όπως και για τις γενικότερες κατευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης το καταλληλότερο βήμα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι κάποια αίθουσα».