3ο Διεθνές Φεστιβάλ Οδικής Ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη

Με επτά, συνολικά, crash test ολοκληρώθηκε η διαδραστική εκδήλωση των έξι ημερών για την οδική ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη.  Ειδικοί επιστήμονες της...
DEKRA ολοκλήρωσαν  με θαυμαστή επιτυχία επτά crash test παρουσία χιλιάδων επισκεπτών. Τα αυτοκίνητα κτύπησαν σε κορμό δένδρου κρεμασμένα από γερανό, στο εμπρός τμήμα ή τη μεσαία κολώνα, με ταχύτητες από 35 έως και 72 χιλιόμετρα την ώρα. Η πράξη «έκοψε» την ανάσα των θεατών, αφού το αποτέλεσμα ξεπέρασε και την πλέον καλπάζουσα φαντασία. 
Το συμπέρασμα ήταν ότι πάνω από τα 60 χλμ/ώρα τίποτα δεν εγγυάται την σωματική μας ακεραιότητα. Η πράξη δε έδειξε ότι, ακόμη και από την αθώα, φαινομενική, ταχύτητα των λίγων χιλιομέτρων, μόνον η ζώνη ασφαλείας μπορεί να μας σώσει.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις εκατοντάδες παιδιά, τα οποία πέρα από το «δυνατό» θέαμα, κατανόησαν την χρησιμότητα των ζωνών ασφαλείας, ενημερώθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες της DEKRA και το δημοσιογραφικό επιτελείο του περιοδικού και παρέλαβαν χιλιάδες αντανακλαστικά αρκουδάκια και καπέλα προκειμένου να γίνονται απολύτως ορατά τώρα το χειμώνα. Οι μεγαλύτεροι έλαβαν 36σέλιδο οδηγό με τα μυστικά της ασφαλούς οδήγησης, καθώς και αλκοολόμετρα, προκειμένου να δοκιμάσουν στο σπίτι τους τις «αντοχές» τους στον ΚΟΚ.
Άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησαν επίδειξη κατάσβεσης φωτιάς σε αυτοκίνητο, καθώς και απεγκλωβισμό, ενώ οι έλληνες Διασώστες πραγματοποίησαν επιδείξεις πρώτων βοηθειών σε «τραυματισμένους» δικυκλιστές ή οδηγούς.
Κατά το 6ήμερο του διαδραστικού 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Οδικής ασφάλειας, οι χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν τα μυστικά του eco driving, αλλά και την ενεργητική ασφάλεια των 80 νέων μοντέλων και πραγματοποίησαν εκατοντάδες test drive. Παράλληλα, στο Volvo Safety Days, οδήγησαν και γνώρισαν από «πρώτο χέρι» τις σύγχρονες τεχνολογίες που προστατεύουν τους πεζούς, που φρενάρουν δηλαδή το αυτοκίνητο αυτόματα, μόλις αντιληφθούν πεζό στο δρόμο.
Προσομοιωτής ζώνης ασφαλείας
Άλλο ένα σημαντικό διαδραστικό τμήμα της εκδήλωσης ήταν ο προσομοιωτής της ζώνης ασφαλείας, όπου οι επισκέπτες «ζούσαν» τις πραγματικές συνθήκες πρόσκρουσης με ζώνη, με ταχύτητα 8 χλμ/ώρα, ενώ παράλληλα μια άλλη ειδική κατασκευή παρέπεμπε στους κινδύνους των πίσω καθισμάτων όταν δεν είμαστε δεμένοι με τις ζώνες ασφαλείας.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Οδικής ασφάλειας προσέφερε ειδική ενημέρωση στους επισκέπτες μέσω ειδικών πραγματογνωμόνων, ειδικών στα ελαστικά, τα καύσιμα, τα ΚΤΕΟ κ.α. Για μια ακόμη φορά ήταν αυτό το κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο πρέπει να βγαίνει πέρα από τις διαλέξεις των αιθουσών, όταν αφορά την οδική ασφάλεια.
Το διαδραστικό Φεστιβάλ διοργάνωσαν τα περιοδικά Auto Τρίτη & Moto Τρίτη, μαζί με την DEKRA, το Mediterranean Cosmos και το Ράδιο Θεσσαλονίκη.