3,7 εκ. ευρώ το μήνα αναμένονται από τα δύο εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης σκουπιδιών

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, τα σκουπίδια αυτή τη στιγμή μπορεί να σχηματίζουν ΒΟΥΝΑ στους δρόμους, όμως...
Τρία εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες ευρώ έσοδα το μήνα υπολογίζεται πως θα αποφέρει η πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγουν τα δύο εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών, τα οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο.

Το ποσό αυτό προκύπτει από τη σημερινή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και από τα στοιχεία λειτουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, η οποία λειτουργεί στους Ταγαράδες, πρόκειται να επεκταθεί και έχει βραβευτεί ως ένα από τα εκατό καλύτερα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 της χώρες.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να παρουσιάσει τα έργα που προωθεί ο Σύνδεσμος. «Αυτό το ρεύμα το αγοράζουμε είτε πληρώνοντας πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο, είτε οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. Γιατί να μην το έχουμε από τα σκουπίδια μας βοηθώντας παράλληλα και το περιβάλλον;» είπε ο κ. Ζουρνάς και σημείωσε ότι τα μηνιαία έσοδα από τη λειτουργία της μονάδας των Ταγαράδων φτάνουν τις 300.000 ευρώ με την προοπτική να φτάσουν τις 450.000 λόγω αύξησης της δυναμικότητάς της.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα δύο εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης, στη δημιουργία των οποίων αντιτίθενται δυναμικά οι τοπικές κοινωνίες, προβάλλοντας ενστάσεις για την περιβαλλοντική τους επιβάρυνση.

Ειδικότερα για το εργοστάσιο της Μαυροράχης εκδόθηκε η προέγκριση της χωροθέτησης στις 3 Αυγούστου 2011 ενώ αυτή τη στιγμή αναμένεται το «πράσινο φως» από την Γενική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Για το εργοστάσιο του Αγίου Αντωνίου έχει δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων τον Απρίλιο του 2011 και αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο μεταξύ, ο κ. Ζουρνάς ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σήμερα η οικοδομική άδεια για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης που θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Συνδέσμου, στην Ευκαρπία. Η κατασκευή του Σταθμού, για την οποία προηγήθηκαν διαδικασίες 70 μηνών και χρειάστηκαν 112 εγκρίσεις, θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επτά μήνες. Η λειτουργία του νέου σταθμού, κλειστού τύπου, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων προς τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος αποκομιδής των σκουπιδιών αλλά και τα δημοτικά τέλη.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου για την στεγανοποίηση κυψελών στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που αναμένεται να παρατείνει το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ. Επιπλέον μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοπρατηθεί η αποκατάσταση έκτασης 450 στρεμμάτων στην πρώην χωματερή των Ταγαράδων ενώ προωθούνται και τα έργα κατασκευής τριών ακόμη ΣΜΑ στους δήμους Θερμαϊκού, Καλλιθέας και Βόλβης.
Πηγή: agelioforos.gr