ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΟΚ: ΣΤΙΣ 2.920 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2010-11

«ΛΟΥΚΕΤΟ» έβαλαν τη διετία 2010-2011 2.920 βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ 18 επέλεξαν ως ύστατη διέξοδο την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Kώδικα. Συγκεκριμένα, στο 11μηνο του τρέχοντος έτους 1.230 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά, ενώ πέρυσι στο σύνολο του έτους 1.690 ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Στο 11μηνο του 2011 η πλειονότητα των επιχειρήσεων που διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ ήταν ατομικές (1.025), ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο σύνολο του προηγούμενου χρόνου, καθώς 1.425 ατομικές επιχειρήσεις έπαυσαν τη λειτουργία τους. Από τις 1.690 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο το 2010, 1.027 κρίθηκαν ασύμφορες ενώ στο 11μηνο του 2011 968 κρίθηκαν ασύμφορες. Σημαντικά μειωμένες είναι οι εγγραφές το 2011 έναντι του περυσινού έτους, καθώς φέτος έκαναν έναρξη 692 επιχειρήσεις ενώ στο σύνολο της προηγούμενης χρονιάς 1.002. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 11 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99. Oλες προέρχονται από τον κλάδο της μεταποίησης. Eναν χρόνο νωρίτερα οι επιχειρήσεις που μπήκαν στο άρθρο 99 ήταν επτά, επίσης από τον κλάδο της μεταποίησης. Στο μεταξύ, για 50.000 καταστήματα που σταμάτησαν τη λειτουργία τους στην Κεντρική Μακεδονία έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο εν αργία περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, τονίζοντας ότι «καλά είναι τα μέτρα, αλλά καλύτερη είναι η ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ έκανε λόγο για προϋπολογισμό αφαίμαξης αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τονίζοντας πως «απαξιώνεται κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία ενώ σταδιακά η πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των μέχρι σήμερα συνεπών, θα οδηγηθούν σε οριστική στάση πληρωμών». Ερωτηθείς για τις πρόσφατες συλλήψεις επιχειρηματιών που οφείλουν στο Δημόσιο τόνισε μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρηματιών που σκοπίμως δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους, ωστόσο υπάρχουν επιχειρηματίες που άδικα στήνονται στον τοίχο και διαπομπεύονται καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα, εκ των πραγμάτων, να πληρώσουν τις οφειλές τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαδόπουλος στο ειδικό τέλος ακινήτων για τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, το οποίο καλούνται να καταβάλλουν διαδικαστικά ακόμη και αν απαλλάσσονται.

Σημειώνεται πως στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του ΒΕΘ στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ. Το ψηφοδέλτιο Eνωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες απαρτίζεται από 156 υποψήφιους πρώτης γραμμής, «έτοιμους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, και επικεφαλής του Συνδυασμού «Eνωση Βιοτεχνών - Νέοι Ορίζοντες» να συνδράμουν για το συμφέρον του βιοτεχνικού κόσμου.
Πηγή: prezatv.blogspot.com