Κολλητική ταινία εμπνευσμένη από τη φύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές!

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η φύση θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους επιστήμονες. Αυτή τη φορά επιστήμονες αναζητούν ένα καλύτερο τρόπο για να κολλήσουν μεταξύ τους πράγματα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία στράφηκαν στην βιολογία και συγκεκριμένα στα ζώα εκείνα που αψηφούν τη βαρύτητα και περπατάνε στην οροφή, όπως οι σαύρες geckos και τα έντομα. Αυτά τα πλάσματα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μία νέα ξηρά κολλητική ταινία...
που όχι μόνο διαθέτει εντυπωσιακή συγκολλητική δύναμη, αλλά μπορεί επίσης να συνδεθεί και να αποσυνδεθεί χιλιάδες φορές χωρίς να χάνει τις κολλητικές της ιδιότητες.

Το μυστικό της ικανότητας αναρρίχησης σε τοίχους πολλών εντόμων και γκέκο βρίσκεται στις χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που ονομάζονται ακίδες και καλύπτουν τα πόδια και τις πατούσες τους. Ο μεγάλος αριθμός αυτών των τριχών, σε συνδυασμό με τα πεπλατυσμένα άκρα είναι ικανά να τους προσδώσουν τις ικανότητες του «spiderman» και να μπορούν να προσκολληθούν ακόμα και σε τραχιές επιφάνειες.

Πάνω σε αυτήν την τεχνική βασίστηκε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Stanislav GORB, και ανέπτυξαν μία ταινία σιλικόνης. Στην ταινία που ανέπτυξαν υπήρχαν διάσπαρτες μικροσκοπικές τρίχες παρόμοιες με τις ακίδες των βιολογικών προτύπων και δημιούργησαν μια ταινία που ήταν τουλάχιστον δύο φορές δύσκολο να αποκολληθεί από μια επιφάνεια από ότι μια επίπεδη κοινή ταινία από το ίδιο υλικό. Επιπλέον, η βιο-εμπνευσμένη ταινία δεν αφήνει κανένα κολλώδες υπόλειμμα, δύναται να χρησιμοποιηθεί κάτω από το νερό και μπορεί κατ 'επανάληψη να επαναχρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές χωρίς να χάσει την συγκολλητική ικανότητά της.

Παρέχοντας μια απεικόνιση των κολλητικών ιδιοτήτων της νέας ταινίας, ένα τετράγωνο κομμάτι 20 x 20 cm (7.87 in) ήταν σε θέση να υποστηρίξει το βάρος ενός μέλους της ομάδας κρεμάμενος από το ταβάνι.

Το Πανεπιστήμιο του Κιέλου ομάδα παρουσίασε τα συμπεράσματά τους στο AVS Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Νάσβιλ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Πηγή: proho.gr