Οκτώ ασθενοφόρα για όλη τη Θεσσαλονίκη!

Μόλις οκτώ ασθενοφόρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όλου του νομού της Θεσσαλονίκης, λόγω της επίσχεσης εργασίας στην οποία βρίσκονται από τις αρχές Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Το σωματείο εργαζομένων διοργανώνει σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων. Την ίδια ώρα, ο πεπαλαιωμένος στόλος και η έλλειψη γιατρών παραμένουν...
τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι «οι εν λόγω ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Παλαιά οχήματα

«Ο στόλος είναι πεπαλαιωμένος. Κυκλοφορούν ασθενοφόρα με 500.000 χλμ., γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των διασωστών. Η τεχνική υπηρεσία του ΕΚΑΒ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα λόγω παλαιότητας των οχημάτων», τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, μόλις πέντε γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες, αφού δεν αντικαθίστανται οι γιατροί των οποίων η σύμβαση λήγει. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «ο αριθμός των γιατρών που υπηρετεί στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί να καλυφθεί το μίνιμουμ των επιχειρησιακών αναγκών του μηνιαίου προγράμματος εφημεριών. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης μένει ακάλυπτο από την κινητή ιατρική μονάδα, αποστολή της οποίας είναι η εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής».

«Μας χρωστούν»

«Φωνάζουμε, διεκδικούμε, ενημερώνουμε για τα προβλήματα, αλλά κανείς δεν ακούει. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν ζητάμε αυξήσεις, αν και ο μέσος όρος εισοδήματος φτάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Σήμερα, το υπουργείο χρωστά πανελλαδικώς όλες τις εκτός έδρας διακομιδές από το Μάρτιο του 2011! Αυτό για παράδειγμα σημαίνει ότι για μια διακομιδή από Θεσσαλονίκη για Αθήνα, το πλήρωμα πλήρωσε από την τσέπη του τα έξοδά του, χωρίς ποτέ να τα πάρει πίσω», εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ 2 Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αντωνόπουλος. Παράλληλα, όπως τονίζει, το υπουργείο δεν έχει καταβάλει νυχτερινά, αργίες και Σαββατοκύριακα των τεσσάρων τελευταίων μηνών, με κίνδυνο μάλιστα τα εξαιρέσιμα των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου να χαθούν, αν δεν υπάρξει ειδική ρύθμιση. «Τα διάφορα χαράτσια, βέβαια, θυμήθηκαν να μας τα στείλουν», προσθέτει με ειρωνική διάθεση ο κ. Αντωνόπουλος. Στο πλαίσιο της επίσχεσης εργασίας, τις ανάγκες σήμερα καλύπτουν μόλις οκτώ ασθενοφόρα, δηλαδή περίπου το 33% της δύναμης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Πηγή: cityworld.gr