Ένα φεστιβάλ για τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη

Τρεις συναυλίες, μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή ταινιών θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Block 33 με αφορμή το «1ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης».

Πρόκειται για μια συνεργασία τριών φορέων που έχοντας ως αφετηρία την αγάπη τους για την κουλτούρα των Βαλκανιών αποφάσισαν να κάνουν αυτή την γιορτή η οποία θα ξεκινήσει στις 20.00 και θα κρατήσει μέχρι τις μικρές ώρες της νύχτας.

«Η πρωτοβουλία προέκυψε από τη συνεργασία του “Εξώστη” με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Παιδιά Εν Δράσει” με τον πολυχώρο πολιτισμού “Block 33” περισσότερο από την αγάπη μας για τη Βαλκανική μουσική και τη Βαλκανική κουλτούρα», εξήγησε στον «Τ.Θ.» η κα Τάνια Χατζηϊωάνου, από τη MKO Παιδιά Εν Δράσει.

Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει τις συναυλίες των Prima Vista Balkan Quintet, Ekmek και Baildsa. «Είναι συγκροτήματα της πόλης μας και απαρτίζονται από νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν, πειραματίζονται και δημιουργούν έχοντας επιρροές στον ήχο τους από τα Βαλκάνια», σημείωσε η κα Χατζηϊωάνου.

Και επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, στο χώρο του Block 33 θα υπάρχουν βαλκανικά εδέσματα.

Πέρα από τη μουσική, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά την έκθεση φωτογραφίας των Α.Γεωργιάδη και Κ.Μητρόπουλο, με τίτλο «Ένας δρόμος - Μια κουλτούρα - Μια γειτόνια», στην οποία οι δημιουργοί παρουσιάσουν έργα από τα Βαλκάνια.

Στο κινηματογραφικό μέρος θα γίνεται προβολή ταινιών από τις Βαλκανικές χώρες. Και όλα τα παραπάνω με ένα χαμηλό εισιτήριο, στα 5 ευρώ.

«Αρχική μας επιθυμία ήταν να στηριχθούμε σε χορηγίες και να μην υπάρχει εισιτήριο, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Έτσι βάλαμε 5 ευρώ για είσοδο, ώστε να καλυφθούν κάποια λειτουργικά έξοδα», εξήγησε η κα Χατζηϊωάνου.

«Θέλουμε ο κόσμος να έρθει να διασκεδάσει. Εξάλλου αυτό που έχουμε όλοι μας ανάγκη; Να πάρουμε χαρά. Και ο πολιτισμός μπορεί να το κάνει αυτό δυνατό», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των διοργανωτών είναι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ να επαναληφθεί διευρυμένο μετά από κάποιους μήνες ή από ένα χρόνο, να συμμετάσχουν σε αυτό καλλιτέχνες από χώρες των Βαλκανιών και να γίνουν διαδραστικές εκδηλώσεις. Το αν θα τα καταφέρουν θα εξαρτηθεί κατά πολύ και από την αυριανή ανταπόκριση του κόσμου στο 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης.


Τα συγκροτήματα

- Baildsa: Οι Baildsa είναι ένα γκρουπ με βάση τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική.

Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προεύλευσης λέξη bayılmak (= λυποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα χωριά των βαλκανίων και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάχτησα, μπούχτισα κτλ.

Η αρχική ιδέα προήλθε το 2007 από τον Θάνο και Γιάννη Γκουντάνο, σύντομα συγκροτήθηκε το γκρουπ και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν οι πρώτες συναυλίες. Από τότε οι Baildsa εμφανίζονται με μανία σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, μπαρ, στέκια, δρόμους με περίσσια ενέργεια και δύναμη. Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Γιάννη Βαμβακά (ακορντεόν), Γιάννη Γκουντάνο (τύμπανα), Θάνο Γκουντάνο(κιθάρα), Πασχάλη Καρβουνάρη (τρομπέτα), Λουκά Μεταξά (μπάσο), Δημήτρη Χαυλίδη (τρομπέτα) και Όθων Κόκκινο (ηχοληψία). Το πρώτο τους CD “United States Of Balkans” κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2011.

-ΕΚΜΕΚ: Μέσα σε δυο χρόνια, από τον Σεπτέμβρη του 2009, η παρέα από την Θεσσαλονίκη κατάφερε πατώντας στην ευφάνταστη διασκευή γνωστών τραγουδιών να καθιερωθεί ως μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς μπάντες, αλλά και να κοιτάξει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια εντός για να βρει το πρωτότυπο υλικό που κυκλοφορεί στο πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει» (Lyra). Από τον Κηλαηδόνη και τους Κατσιμίχα, έως τους Depeche Mode και τον Marc Almond, και από τον ρετρό Χιώτη έως την Rihanna οι ΕΚΜΕΚ παρουσιάζουν στα live τους αγαπημένες γνωστές ελληνικές και ξένες διασκευές πάντα δοσμένες μέσα από το δικό τους ιδιαίτερο balkan-ethnic πρίσμα.

Οι ΕΚΜΕΚ είναι οι: Αλέκος Σπανίδης(τύμπανα), Σάκης Ραπτόπουλος (ακκορντεόν), Στέργιος Γιάννος (κοντραμπάσο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αργύρης Κρομμύδας (ηλ.κιθάρα), Άλκης Κανίδης (φωνή, κλ.κιθάρα).

-Prima Vista Balkan Quintet: Οι Prima Vista Balkan Quintet είναι μια μπάντα παραδοσιακής μουσικής, που εστιάζει στη περιοχή της Μακεδονίας, ενώ έχει επιρροές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πήρε την τελική της μορφή στα μέσα του 2011 όταν μια παρέα φίλων αποφάσισαν να ενώσουν την αγάπη τους για την μουσική και να φτιάξουν μια μπάντα με στόχο την διατήρηση καθώς και τη διάδοση της δημοτικής μας παραδοσιακής μουσικής, αντιμετωπίζοντάς την ως έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος εξελίσσεται και δέχεται επιρροές από το γειτονικό του περιβάλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Τα μέλη της: Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα), Βασίλης Μητρίας (ντραμς & κρουστά), Χρήστος Μίχος (κλαρινέτο), Μάκης Ροδοβίτης (πλήκτρα),

Μάκης Τζαβέλλας (κιθάρα & φωνή). Και μας υπόσχονται έναν αυθεντικό και γνήσιο τρόπο διασκέδασης κατά τα ελληνικά πρότυπα.
Πηγή: typosthes.gr της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ