Οι γλυκαντικές ύλες «όπλο» στη μάχη ενάντια στην παχυσαρκία

Έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας βρίσκουν εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο, με τις γλυκαντικές ύλες χαμηλής θερμιδικής αξίας να απενοχοποιούν πλέον την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης.

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, ECO 2102, που πραγματοποιήθηκε στη Λυών, αξιόλογοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι γλυκαντικές ύλες αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για την απώλεια βάρους.
Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Συνεδρίου, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν τη δυνατότητα είτε να μηδενίσουν είτε να μειώσουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο ορισμένων τρόφιμων και ποτών, προσφέροντας έτσι μια εύκολη μέθοδο μείωσης των θερμίδων διατηρώντας τη γευστικότητα στη διατροφή.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών, στο ίδιο Συνέδριο, οι επιστήμονες προέτρεψαν τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να προάγουν την πρακτική των «απλών αντικαταστάσεων», δηλαδή της αντικατάστασης μιας τυπικής επιλογής τροφίμου ή ποτού με μια ολιγοθερμιδική εκδοχή της. Οι «απλές αντικαταστάσεις» είναι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, ένα κουτάκι κανονικού αναψυκτικού 330 ml, περιέχει περίπου 139 θερμίδες, αλλά αν το ανταλλάξουμε με μια light εκδοχή του, η ίδια ποσότητα αναψυκτικού περιέχει λιγότερες από 1 θερμίδες. Στο ίδιο πλαίσιο, μια μερίδα (100g) ζελέ βατόμουρο ισοδυναμεί με 80 θερμίδες όταν το φτιάχνουμε με ζάχαρη, ή μόνο 5, αν περιέχει ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες.

Απλές αντικαταστάσεις

«Το να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να αντικαθιστούν προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο με προϊόντα με γλυκαντικές ύλες με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση του σωματικού βάρους» σχολίασε από το βήμα του Συνεδρίου ο Δρ. Richard Mattes, του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες διευκολύνουν τους καταναλωτές να κάνουν απλές αντικαταστάσεις στη διατροφή τους οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους που διατηρείται σε βάθος χρόνου, καθώς δεν εμποδίζουν τη φυσική μας επιθυμία για γλυκά τρόφιμα. Προτρέπουμε τους επαγγελματίες υγείας να προωθήσουν την ιδέα των απλών αυτών ανταλλαγών στους ασθενείς τους, με στόχο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας». Τα παραπάνω τόνισε από την πλευρά του ο Hans Heezen, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών.

Η ISAΗ Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και χρήστες ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Η Ένωση είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Από αναγνώστη, στο thessnea.blogspot.com