Δείκτης Προστασίας Αντηλιακών (SPF): Είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι ξέρετε τι είναι;


Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε, οι θερμοκρασία ανεβαίνει και ήδη οι παραλίες γεμίζουν κόσμο..!


Αν ρωτούσαμε όμως πολλούς από εσάς, τι πιστεύετε ότι είναι ο Δείκτης Προστασίας του Αντηλιακού σας, το μεγαλύτερο ποσοστό θα έλεγε ότι "όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο σας προστατεύει". Σωστά..;
Λάθος!!

Ο Δείκτης Προστασίας (SPF) του αντηλιακού σας, αφορά απλά τον χρόνο που μπορείτε να παραμείνετε στον ήλιο, χωρίς να χρειαστεί να ξαναβάλετε αντηλιακό...

Με λίγα λόγια, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος κατά την παραμονή σας στον ήλιο.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με μια μέση επιδερμίδα, κοκκινίζει χωρίς αντηλιακό σε περίπου 20' ηλιακής έκθεσης.
Εάν το άτομο αυτό χρησιμοποιήσει αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15, τότε θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα σε 20*15=300 λεπτά. Για να αποφύγει δηλαδή το κοκκίνισμα θα πρέπει να ξαναεφαρμόσει την κρέμα αρκετά νωρίτερα από αυτό τον χρόνο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το κολύμπι, το σκούπισμα και η εφίδρωση, μειώνουν σημαντικά τους παραπάνω χρόνους και θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν.

Ακόμη, ο SPF μετρά την προστασία σας μονάχα από την ακτινοβολία UVB.
Για να είστε σίγουροι ότι το αντηλιακό σας, σας προστατεύει και από την επικίνδυνη ακτινοβολία UVA, θα πρέπει να ελέγξετε την συσκευασία του για τον αριθμό προστασίας και από την UVA.
Μάλιστα, ο δείκτης προστασίας από την UVA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο εκείνου της UVB.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα αντηλιακό με SPF 30, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχει και τον αντίστοιχο δείκτη για την UVA, τουλάχιστον 10 βαθμούς.

Σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε το αντηλιακό σας, ειδικά αν έχετε ανοιχτή επιδερμίδα, ή αν σκοπεύετε να παραμείνετε στον ήλιο για πολύ χρόνο. Για να έχετε, ένα μέτριο επίπεδο προστασίας, θα πρέπει το αντηλιακό σας να έχει τουλάχιστον δείκτη προστασίας 15, ενώ για να είστε σίγουροι 30-50 είναι το ενδεδειγμένο. Φυσικά, για παιδιά και ευπαθείς επιδερμίδες, υπάρχουν και δείκτες μεγαλύτεροι του 55. Ελέγχετε όμως πάντα και τον δείκτη προστασίας από την UVA!

Καλό καλοκαίρι, με προσοχή, γιατί ο ήλιος κρύβει παγίδες..!
thessnea.blogspot.com