Μεταλλαγμένες πεταλούδες βρέθηκαν στη Φουκουσίμα...

Μια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία έκανε μια σοκαριστική ανακάλυψη, βρίσκοντας μεγάλους αριθμούς πεταλούδων, είδους Pale Grass Blue, να έχουν.. μεταλλαχθεί!

Σύμφωνα με όσα συμπέραναν, τα τεχνητά ραδιονουκλίδια από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου στη Φουκουσίμα, προκάλεσαν βλάβες στη φυσιολογία και το γενετικό υλικό του συγκεκριμένου είδους.

Τα αποτελέσματα αυτά μάλιστα, δεν τα περίμεναν ούτε οι ίδιοι...
"Πιστεύαμε ότι τα έντομα είναι πολύ ανθεκτικά στη ραδιενέργεια, έτσι τα αποτελέσματα ήταν πολύ απρόσμενα για εμάς", δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Ο σεισμός τον Μάρτιο του 2011 και το τσουνάμι που τον ακολούθησε, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στον αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα ραδιενέργεια να χυθεί στον αέρα, το νερό και τη γη για αρκετό χρόνο, μέχρι οι εργάτες να σταματήσουν τη διαρροή.

Οι Ιαπωνικές αρχές εδώ και καιρό έχουν χαρακτηρίσει τις γύρω περιοχές ασφαλείς για τους ανθρώπους, και μάλιστα άνοιξαν για το κοινό και μια παραλία, όμως αναφορές ραδιενεργής - και πλέον μεταλλαγμένης - πανίδας εγείρονται συχνά, σύμφωνα με το BBC.

Για το συγκεκριμένο είδος πεταλούδων, τις pale grass blue (Zizeeria maha), αναφέρεται ότι μετά τη μετάλλαξη, έχουν πλέον μικρότερα φτερά και ακανόνιστα ανεπτυγμένα μάτια.

Τέλος, η επιστημονική ομάδα συμπέρανε ότι δεν ήταν μονάχα η κατανάλωση μεταλλαγμένης τροφής που οδήγησε στις μεταλλάξεις, αλλά και μεταλλαγμένα γονίδια που πέρασαν από γενιά σε γενικά, από εκείνες που επίσης έφαγαν ραδιενεργή τροφή. Αυτό σημαίνει ότι παρ' ότι η εναπομείνουσα ραδιενέργεια από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, έχει εξαφανιστεί, καταφέρνει ακόμη να επηρεάζει την ανάπτυξη των ειδών.
thessnea.blogspot.com