Άρης: Ματ σε πέντε κινήσεις


Πώς Ο Σάκης Τσιώλης άλλαξε το κλίμα στους κίτρινους.
Οι δύο νίκες με ενεργητικό επτά γκολ δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Όταν ο Σάκης Τσιώλης ανέλαβε τον Άρη, οι κίτρινοι βάδιζαν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή, το αποτέλεσμα του εκτός έδρας παιχνιδιού με την Κέρκυρα θα οριοθετούσε τον στόχο στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές. Αποτέλεσμα; Νίκη με 4-3 στο νησί των Φαιάκων και επικράτηση με 3-1 επί του Πανσερραϊκού στο "Κλεάνθης Βικελίδης", με τον Άρη να τρέχει για να προλάβει τα πλέι οφ. Πλεόν, οι κίτρινοι μπορούν ρεαλιστικά να ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν.
Ερχόμενος στον Άρη, ο Καρδιτσιώτης προπονητής έπρεπε να προχωρήσει σε όσες επεμβάσεις του επέτρεπε το περιορισμένο του χρόνου. Βάσει αποτελεσμάτων, το κατάφερε. Η "Θ Sports" παρουσιάζει πέντε σημαντικούς τομείς της δράσης του Τσιώλη, που έφεραν την αλλαγή του κλίματος στους κίτρινους.
1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Στα δύο παιχνίδια στα οποία κάθισε στον πάγκο του Άρη, ο Τσιώλης εμπιστεύτηκε 18 ποδοσφαιριστές, είτε ως βασικούς, είτε ως αλλαγές. Αυτό που τονίζει στους ποδοσφαιριστές είναι πως, αν και θα προσπαθήσει να διακρίνει από τώρα σε ποιους παίκτες θα στηριχθεί ο Άρης την επόμενη σεζόν, οι επιλογές του αφορούν αποκλειστικά στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Γνωρίζει, άλλωστε, πολύ καλά, ότι με την επιβάρυνση σχεδόν ενός ολόκληρου πρωταθλήματος, αλλά και των αγώνων στο Γιουρόπα λιγκ, θα πρέπει να επενδύσει σε όσο το δυνατόν περισσότερη φρεσκάδα και ετοιμότητα κάποιων παικτών.
2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
Από την πρώτη στιγμή, ο Τσιώλης βοήθησε τους παίκτες να τον εμπιστευτούν και να νιώσουν άνετα μαζί του. Τους ξεκαθάρισε ότι βρίσκονται όλοι, με τις ίδιες ευθύνες, πάνω στο καράβι και τους αισθάνεται συμμέτοχους στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα, προκειμένου να προλάβει τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Ποντάροντας στην ψυχοσύνθεση των ποδοσφαιριστών του, ο κόουτς του Άρη πετυχαίνει μέχρι στιγμής να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων τους μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.
3. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, ο Τσιώλης έδειξε και διάθεση και ικανότητα να γυρίζει τα δεδομένα υπέρ της ομάδας του. Στο νησί των Φαιάκων άλλαξε και τα πρόσωπα και τη δομή της μεσοεπιθετικής γραμμής, με αποτέλεσμα το εις βάρος του Άρη 2-1 να μετατραπεί σε υπέρ του 4-2 και εντέλει 4-3, ενώ με τον Πανσερραϊκό απέδωσε η κίνησή του να τοποθετήσει τον Νέτο στα χαφ και να αναθέσει στον Καστίγιο ρόλο επιτελικού μέσου.
4. ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ"
Μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες, προπονήσεις στο "Κλεάνθης Βικελίδης" γίνονταν μόνο την παραμονή των εντός έδρας ευρωπαϊκών αγώνων, κάτι που άλλαξε με την έλευση του Τσιώλη. Ο προπονητής του Άρη θέλει μεγαλύτερη εξοικείωση των ποδοσφαιριστών με τον αγωνιστικό χώρο στον οποίο δίνουν τα παιχνίδια τους, κάτι που ικανοποιεί και τους ίδιους τους παίκτες, που βρίσκουν πιο εύκολα τα πατήματά τους στο γήπεδο.
5. ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του Τσιώλη να δοθούν φιλικά παιχνίδια με την ομάδα νέων του συλλόγου. Εκτός από το τσεκάρισμα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της ομάδας, θέλει να στρέψει το βλέμμα του και στην Κ20, καθώς δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους νέους να παίξουν με την πρώτη ομάδα. Ανεξαρτήτως αν αυτό συμβεί ή όχι, η σύνδεση πρώτης και δεύτερης ομάδας αποτελεί δείγμα υγιούς λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Καλά νέα για Τσέζαρεκ
Με το -προπονητικού χαρακτήρα- φιλικό με την ομάδα Κ20 (δεν κρατήθηκε σκορ) συνεχίστηκε η προετοιμασία του Άρη για τον κρίσιμο αγώνα στην Τρίπολη. Το ευχάριστο για τον Σάκη Τσιώλη ήταν η παρουσία του Ντάνιελ Τσέζαρεκ, με τον Κροάτη επιθετικό να δείχνει σε απόλυτη ετοιμότητα μετά τον τραυματισμό του και να δηλώνει παρών για την αναμέτρηση κόντρα στην πρώην ομάδα του.
Εκτός του Τσέζαρεκ, ο Τσιώλης τσέκαρε χθες και το βαθμό ετοιμότητας του Μάρκου Βελλίδη, με δεδομένη την απουσία του Μιχάλη Σηφάκη από την κυριακάτικη αναμέτρηση, αλλά και του Χουάνμα από το χθεσινό πρόγραμμα, καθώς ο Ισπανός γυμνάστηκε ατομικά λόγω της ίωσης που τον ταλαιπώρησε τις τελευταίες ημέρες. Το ατομικό του πρόγραμμα συνέχισε και ο Αγτζίδης.
Σε ό,τι αφορά τον Σηφάκη, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αποθεραπείας, ενώ τις προσεχείς ημέρες ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ, Βαγγέλης Πανταζής, θα αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος στο γόνατο του Σάκη Πρίττα.
Οι κίτρινοι έχουν σήμερα ρεπό και θα επανέλθουν στην προετοιμασία τους αύριο το πρωί στο Νέο Ρύσιο, όπου θα βρίσκονται οι απόντες, λόγω των διεθνών τους υποχρεώσεων, Βαγκέλι και Τσεσνάουσκις.
Μπομπαντίγια: Αποχώρηση χωρίς ανησυχία
Στον αντίποδα της εισόδου του Τσέζαρεκ, ο Ραούλ Μπομπαντίγια εγκατέλειψε την προπόνηση λίγο πριν από το τέλος του διτέρματος λόγω ενοχλήσεων στο ισχίο. Ο Αργεντινός επιθετικός θα υποβληθεί σήμερα σε εξετάσεις υπερήχων, χωρίς ωστόσο η κατάστασή του να κρίνεται ανησυχητική.
ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ
tsarouchas@makthes.gr