Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του μέλλοντος, σε μορφή τατουάζ!

Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας τηλέφωνο, κάτω... από το μανίκι μας, χάρη στην εφεύρεση ενός υπέρ-λεπτού και ελαστικού ηλεκτρονικού κυκλώματος, που θα μπορούμε να κολλάμε στο δέρμα μας σαν προσωρινό τατουάζ.
Αυτές οι συσκευές θα είναι σχεδόν αόρατες, και θα αποδίδουν εξίσου καλά με τις συμβατικές ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς όμως την ανάγκη καλωδίων και μπαταριών.

Η εξέλιξη αυτή θα φέρει μια νέα εποχή στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Παράλληλα, η τεχνολογία τους θα είναι χρήσιμη σε διάφορες εφαρμογές, από τις ιατρικές διαγνώσεις, έως τις μυστικές στρατιωτικές αποστολές.

Το νέο «επιδερμικό ηλεκτρονικό σύστημα» βασίζεται σε ένα υπερελαστικό ηλεκτρονικό κύκλωμα, που αποτελείται από «φιδίσια» κανάλια αγωγιμότητας, που λυγίζουν και τεντώνονται, χωρίς να επηρεάζουν την απόδοση. Το κύκλωμα έχει το μέγεθος ενός γραμματόσημου, είναι πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα, και κολλάει στο δέρμα βάσει φυσικών ηλεκτροστατικών δυνάμεων, και όχι κάποιας κόλλας.

Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Illinois Todd Coleman, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας, «Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στα φορητά ηλεκτρονικά, και δεν θα είναι αντιληπτό ούτε από αυτόν που θα το φοράει. Η τεχνολογία αυτή θα μας συνδέει τόσο με τον φυσικό όσο και με τον κυβερνοχώρο, με έναν άνετο και φυσικό τρόπο».

Η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορεί να παρακολουθεί τη καρδιακή λειτουργία και τις μυϊκές κινήσεις κάποιου ασθενή, τόσο καλά όσο και οι σημερινές συμβατικές ιατρικές συσκευές. Θα είναι όμως χωρίς καθόλου βάρος, και εντελώς αόρατη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα μπορέσουν να φτιάξουν και ένα κύκλωμα που θα εντοπίζει κινήσεις του λάρυγγα, έτσι ώστε να μεταδίδει τις όποιες πληροφορίες ασύρματα, με τη καταγραφή της ομιλίας του ασθενή, ακόμη κι αν αυτός δεν παράγει ήχους!

Οι μέχρι στιγμής δοκιμές έχουν αποδείξει ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα ελέγχου κάποιου ηλεκτρονικού παιχνιδιού, που ενεργοποιείται με τη φωνή, ή και σε μυστικές αστυνομικές και στρατιωτικές αποστολές , όπου θα ήταν επικίνδυνη η χρήση ασυρμάτων.

«Το σημείο κλειδί εδώ, είναι η μίξη των ηλεκτρονικών με τη βιολογία», λέει ο καθηγητής μηχανολογίας Yonggang Huang. «Όλες οι καθιερωμένες ηλεκτρονικές συσκευές είναι σκληρές και ανελαστικές. Η βιολογία είναι απαλή, και ελαστική. Πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους. Κι αυτός είναι ένας νέος τρόπος για να τους ενώσουμε».
Πηγή:friendshipiseverything.blogspot.com