Συνελεύσεις και καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Στο νέο γύρο γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών Συλλόγων, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, θα κριθεί η πορεία των καταλήψεων σε τμήματα και σχολές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που εντείνονται οι φωνές, τόσο από τον φοιτητικό κόσμο όσο και από τους καθηγητές, για το άνοιγμα των Σχολών, προκειμένου να μην χαθεί η εξεταστική, το εξάμηνο, αλλά και η ευκαιρία των τελειόφοιτων να πάρουν το πτυχίο τους.

Στις γενικές συνελεύσεις που ξεκινούν σήμερα σε πολλά τμήματα του ΑΠΘ, πληθαίνουν οι φωνές για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ ήδη η διοίκηση του ιδρύματος διερευνά τη δυνατότητα να δοθούν παρατάσεις στις εξεταστικές των τμημάτων και να χρησιμοποιηθούν ακόμη και οι περίοδοι των διακοπών (Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιριού) προκειμένου να καλυφθούν οι τυχόν χαμένες ώρες μαθημάτων. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα τμήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα τέτοιο πρόβλημα, καθώς λόγω των καταλήψεων αδυνατούν να συνεδριάσουν τα διοικητικά όργανα των τμημάτων. Την ίδια στιγμή, αδυνατεί να συνεδριάσει και η Σύγκλητος του ιδρύματος, εφόσον δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για τους διορισμούς των προέδρων τμημάτων, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου, ακόμη και αν αρχίσουν τα μαθήματα κανονικά στις 3 Οκτωβρίου, πολλά τμήματα του πανεπιστημίου θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων διδασκόντων με το διάταγμα του 407, καθώς δεν έχουν σταλεί οι σχετικές πιστώσεις. Τα τμήματα που λειτουργούν ως επί το πλείστον με διδάσκοντες του 407, είναι της Σχολής Καλών Τεχνών (πέρσι λειτούργησε με 37 άτομα και φέτος αναμένονται μόλις 10) και του τμήματος Δημοσιογραφίας, τα οποία θα βρεθούν στα όρια απώλειας μαθημάτων.

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο λειτουργεί κανονικά, προγραμματίζεται νέα γενική συνέλευση των φοιτητών για την Τετάρτη, ενώ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τα τμήματα λειτουργούν κανονικά την εξεταστική τους περίοδο, ωστόσο, συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης με απόφαση των Συλλόγων Φοιτητών. Η επόμενη γενική συνέλευση των φοιτητών για το ενδεχόμενο καταλήψεων έχει οριστεί στις 3 Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται δύο συλλαλητήρια φοιτητών, τα οποία καλούν η ΕΑΑΚ, στις 12.00 από το Πολυτεχνείο, και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), στις 11.30 από την πλατεία Χημείου. Το ΜΑΣ θα προχωρήσει αύριο σε παρεμβάσεις στις πρυτανείες των δύο πανεπιστημίων και στις γραμματείες των σχολών, ζητώντας να μην πληρώσει κανένας φοιτητής για τα πάσο.

Στο μεταξύ, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των καταλήψεων αυξήθηκε στις 81 (από περίπου 60 την προηγούμενη εβδομάδα). Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και πορεία στις 5 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενο για τις ελλείψεις βιβλίων, καθηγητών, αλλά και για τις συγχωνεύσεις των σχολείων.
Πηγή: newpost.gr