Γιορτή μελιού στη Θεσσαλονίκη με... 10.000 λουκουμάδες!

Τα μυστικά του μελιού θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν όσοι επισκεφθούν την τριήμερη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, κηραλοιφές, τα διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, τα προϊόντα της μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη και ποτά από μέλι, τρόπους συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας και συνταγές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι βρεθούν στις τριήμερες εκδηλώσεις.

Η φετινή γιορτή που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο νομού Θεσσαλονίκης και την Ε' Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στο πάρκο του Πεδίου του Αρεως (απέναντι από την ΕΡΤ3) από αύριο έως και την Κυριακή (9 π.μ.- 10μ.μ.) και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 20 μελισσοκόμοι του συλλόγου, οι οποίοι και θα εκθέσουν τα προϊόντα τους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αμιγείς κατηγορίες ελληνικού μελιού, γύρη, βασιλικό πολτό, ποτά και καλλυντικά από μέλι και άλλα προϊόντα κυψέλης. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται 10.000 λουκουμάδες, 100 κιλά γιαούρτι και 100 κιλά μέλι.

«Μετά από μακρόχρονη ερευνητική δουλειά και ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων έχουμε ταυτοποιήσει τις αμιγείς κατηγορίες μελιών, οι οποίες έχουν νομοθετηθεί μέσω της ΕΕ. Αυτό όμως δε γίνεται στην Ευρώπη και σε αυτό πρωτοπορούμε ως χώρα», ανέφερε ο καθηγητής Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου διευκρινίζοντας ότι οι οχτώ ελληνικές κατηγορίες μελιών που έχουν ταυτοποιηθεί είναι το θυμάρι, το μέλι πορτοκαλιάς, το μέλι από ηλίανθο, το μέλι από ερείκη, το μέλι καστανιάς, του πεύκου, της ελάτης και από το βαμβάκι.
Πηγή: agelioforos.gr