Θεσσαλονίκη: "Μαχαίρι" στις σχολικές εκδρομές

Απομακρύνεται για πολλούς μαθητές της Θεσσαλονίκης το όνειρο της πολυήμερης σχολικής εκδρομής, λόγω οικονομικής κρίσης.

Oρισμένα σχολεία έχουν ήδη ακυρώσει τις προγραμματισμένες εκδρομές, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, η πτώση του αριθμού των κρατήσεων κατά την τρέχουσα περίοδο αγγίζει το 70%.

Παρά την επιθυμία πολλών μαθητών να λάβουν μέρος στις καθιερωμένες πολυήμερες σχολικές εκδρομές, η αδυναμία πολλών οικογενειών να αντεπεξέλθουν έχει βάλει «φρένο» στα όνειρά τους. Η εικόνα από την έως τώρα πορεία των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα απογοητευτική, καθώς, μολονότι η περίοδος του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου δεν προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον των μαθητών, είναι η πρώτη φορά φέτος που βρίσκονται σε τόσο χαμηλό σημείο.

Ακυρώσεις

«Αν και υπάρχει ενδιαφέρον, οι κρατήσεις είναι παγωμένες, λόγω της κρίσης. Σε σχέση δηλαδή με την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόμαστε 60%-70% κάτω. Μάλιστα, πάρα πολλά γκρουπάκια που είχαμε προγραμματισμένα γι' αυτήν την περίοδο έχουν ακυρωθεί. Το ίδιο όμως πιστεύουμε ότι θα ισχύσει και για την υπόλοιπη περίοδο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, εκτιμώντας πως η κάμψη στο σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20% - 30%.

Δυσκολίες

Ηδη σε πολλά σχολεία του νομού παρατηρείται σημαντική δυσκολία στη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού μαθητών, προκειμένου να γίνουν οι πολυήμερες εκδρομές -ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρότινος το βιοτικό επίπεδο θεωρούνταν υψηλό. Για παράδειγμα, στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόλις οι 80 από τους 135 μαθητές της γ' λυκείου, τη στιγμή που απαιτείται η συμμετοχή 106 μαθητών για την πραγματοποίηση της σχολικής εκδρομής.

«Μέχρι πέρσι δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα και οι μαθητές συμμετείχαν σε εκδρομές που πραγματοποιούνταν σε ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δε συμπληρώνονται τα 3/4 των μαθητών για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή. Επειδή όμως έχουμε μια αδελφοποίηση με σχολεία της Πράγας και της Κωνσταντινούπολης θα μπορέσουμε να κάνουμε το ταξίδι διότι σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός μαθητών. Διαφορετικά δε θα μπορούσε να γίνει η εκδρομή. Οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν παρόλο που στην Καλαμαριά υπάρχει υψηλό βιοτικό επίπεδο», ανέφερε στον «ΑτΚ» η διευθύντρια του σχολείου, Χαρά Δεληβογιατζή – Μέρτζιου.
Πηγή: seleo.gr