Κρύο, κρύο καιρός για ... σούπα!

Η θερμοκρασία πέφτει, ο καιρός ψιλομουντός… τι καλύτερο από μια ζεστή σουπίτσα; Καιρός για αλλαγή στο καθημερινό σας μενού και τι καλύτερο από μια ζεστή, ελαφριά και θρεπτική σούπα που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια αλλά και τους φίλους σας! Σας προτείνουμε μερικές συνηθισμένες αλλά και πρωτότυπες σούπες. Δοκιμάστε και απολαύστε τες...!



Κρεμμυδόσουπα με γιαούρτι
 Πολύ νόστιμη και υγιεινή ιδέα για σνακ!
Υλικά (για 1 μερίδα)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 κλωνάρια σέλινο
¼ μικρό λάχανο
2 μέτρια καρότα
1 μικρό πράσο
1 κουτ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
¼ κουτ. πάπρικα
¼ κουτ. σκόρδο σκόνη
Αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. άπαχο γιαούρτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα βράζετε σε κατσαρόλα μαζί με περίπου 50 γραμ. νερό. Αφού πάρουν μια βράση, τα αφήνετε να σιγοβράσουν για ακόμα 20 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάτε το ζουμί ξεχωριστά. Αδειάζετε τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και τα αναμειγνύετε. Προσθέτετε στο μπλέντερ το ζουμί και ανακατεύετε για λίγο ακόμα μέχρι το μείγμα να πολτοποιηθεί εντελώς. Αδειάζετε το μείγμα σε βαθύ πιάτο και προσθέτετε το γιαούρτι. Τρώγετε ζεστό ή το αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Ζαφειράκη Αγγελική
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σούπα με σπαράγγια

 Υλικά

500gr Σπαράγγια
2 Πατάτες
2 Κρεμμύδια ξερά
1 Λίτρο Ζωμό λαχανικών
1 Μικρό ματσάκι Σέλερι
Μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου και βασιλικού
Αλάτι - Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε σε χοντρά κομμάτια . Πλένουμε το σέλερι και τα σπαράγγια, τα κόβουμε και αυτά σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα με το ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε για 30-40 λεπτά. Τα περνάμε από το μπλέντερ, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μέσα και σερβίρουμε.

 

Σούπα Γκαζπάτσο (Gazpacho) 

Υλικά για 6 άτομα
3 φλιτζάνια ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια αγγούρι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
¼ φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι, κόλιανδρο
Εκτέλεση
Αναμίξτε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την πιπεριά, τα κρεμμύδια, το σέλινο και το αγγούρι σε ένα μεγάλο μπολ. Πάρτε το μισό μίγμα και βάλτε στο μπλέντερ να χτυπηθεί μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πουρές.Προσθέστε τον πουρέ στο μπολ με του κύβους λαχανικών. Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με κόλιαντρο και στάζοντας λίγες σταγόνες λεμόνι.

Σούπα θαλασσινών σερβιρισμένη μέσα σε ψωμάκι 

Υλικά για 6 άτομα
200γρ μύδια (χωρίς το κέλυφος)
300γρ γαρίδες αποφλοιωμένες
300γρ πατάτες ψιλοκομμένες (σε κυβάκια)
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος extra light (3%)
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη light
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 φλιτζάνια νερό
Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)
6 μικρά καρβελάκια ψωμί (ατομικά)
Εκτέλεση
Κόβετε από τα καρβελάκια το πάνω μέρος και αφαιρείτε την ψίχα από το εσωτερικό τους, προσεκτικά ώστε να μην δημιουργήσετε τρύπες.
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα μύδια και τις γαρίδες να βράσουν, με τόσο νερό ώστε μόλις να τα σκεπάζει. Βράστε για περίπου 5-7 λεπτά. Στραγγίστε τα και κρατήστε το ζουμάκι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το κρεμμυδάκι να σοταριστεί μαζί με τη μαργαρίνη. Μόλις μαραθεί καλά, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το ζουμάκι στο οποίο έβρασαν τα θαλασσινά σας, το νερό, τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι. Βράστε μέχρι να μαλακώσουν πολύ οι πατάτες, και στη συνέχεια ρίξτε τα θαλασσινά και αφήστε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά. Τέλος ρίξτε την κρέμα γάλακτος και αφήστε μέχρι να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρετε τη σούπα μέσα στα ατομικά καρβελάκια , πασπαλίζοντας από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Σούπα μπρόκολo

Ότι και αν πούμε για τις διατροφικές αρετές του μπρόκολου θα είναι λίγο. Το μπρόκολο είναι ένας διατροφικός σούπερσταρ! Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να απολαύσεις το μπρόκολο αλλά πιστεύω πως αυτή η εύκολη σούπα είναι ότι πρέπει για όσους δεν πολυσυμπαθούν το μπρόκολο και κυρίως την υφή του. Αυτός είναι ένας πανέξυπνος τρόπος να φάνε μπρόκολο ακόμα και τα παιδιά. Βάζοντας λιγότερο νερό και κάνοντας τη σούπα πιο πηχτή μπορεί να αποτελέσει μία νόστιμη και υγιεινή σάλτσα για μακαρόνια!
Υλικά
1 κιλό μπρόκολο
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 χούφτα άνηθο
1 λεμόνι
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές κουκουνάρι
Εκτέλεση
Κόβεις το μπρόκολο σε κομμάτια και το βάζεις μαζί με 2 ποτήρια νερό σε μια κατσαρόλα. Βάζεις να βράσει και το κοτσάνι αφότου το καθαρίσεις λίγο. Καθαρίζεις και κόβεις το κρεμμύδι στα 4. Το ρίχνεις και αυτό στην κατσαρόλα μαζί με 1 κουταλάκι αλάτι. Καθαρίζεις και προσθέτεις στην κατσαρόλα και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Κλείνεις το καπάκι και βράζεις για 6 λεπτά. βγάζεις το μπρόκολο από την κατσαρόλα και το βάζεις μέσα σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα. Το ζεστό νερό στο οποίο έβρασες το μπρόκολο το κρατάς και το βάζεις μέσα στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο μπρόκολο, το βρασμένο σκόρδο και το βρασμένο κρεμμύδι. Προσθέτεις το χυμό από 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο, 1 χούφτα φρέσκο πλυμένο άνηθο και 1 κουταλιά κουκουνάρι. Χτυπάς να γίνουν κρέμα και σερβίρεις πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στολίζοντας το μπολ με λίγους κουκουναρόσπορους.
Tip Μαγειρικής Οικονομίας: Αντί για κουκουνάρι που είναι πανάκριβα μπορείς να χρησιμοποιήσεις φιστίκια κάσιους ή αμύγδαλα.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας (bletsas.gr)

Ντοματόσουπα

 Υλικά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με τον μαϊντανό. Ρίχνετε τα ντοματάκια και λίγο νερό έτσι ώστε το μίγμα να μην είναι πολύ πηχτό αρχικά. Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφού βράσουν και εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό, προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά για άλλα 5 λεπτά και βγάζετε από τη φωτιά. Για το σερβίρισμα πασπαλίζετε με λίγο φρέσκο μαϊντανό και μερικές σταγόνες παγωμένη κρέμα γάλακτος.
Αν θέλετε η σούπα σας να έχει κρεμώδη υφή χρησιμοποιήστε αντί για ψιλοκομμένα ντοματάκια τριμμένη ντομάτα ή συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Συνοδέψτε τη σούπα σας με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού που έχετε ψήσει στο φούρνο πασπαλισμένες με λίγο ελαιόλαδο και λίγη σκόνη σκόρδου.


Μπουγιαμπέσα (σούπα ψαρικών)

 Υλικά

400γρ γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες (κρατάτε τα κεφάλια και τα κελύφη για το ζωμό)
150γρ αστακός καθαρισμένος και κομμένος σε κύβους (κρατάτε το κέλυφος, τις δαγκάνες και το κεφάλι για το ζωμό)
150γρ μύδια χωρίς κέλυφος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωναράκια σέλινο
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 δαφνόφυλλα
1 ½ κουταλιά της σούπας θυμάρι
2 λίτρα νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
½ ποτήρι λευκό κρασί
3-4 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
¼ φλιτζανιού χυμός λεμονιού
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και τον αστακό σε ένα τρυπητό που να χωράει μέσα στην κατσαρόλα σας (διαφορετικά τα τυλίγετε με τούλι και τα τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα). Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σιγοβράζετε τα κελύφη - κεφάλια μαζί με το κρεμμύδι, το 1 κλωναράκι σέλινο, τα καρότα, τα δαφνόφυλλα, τα κλωναράκια θυμαριού (ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι) και το νερό για 35 λεπτά (μην σκεπάσετε την κατσαρόλα). Στραγγίζετε, κρατάτε το ζωμό και πετάτε τα κελύφη-κεφάλια. Χρειάζεστε περίπου 6-8 φλιτζάνια ζωμό. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το υπόλοιπο σέλινο, την ντομάτα, το θυμάρι, το κρασί και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (αλλά όχι να λιώσουν) τα λαχανικά.
Προσθέτετε το ζωμό ανακατεμένο με το ντοματοπολτό και τον μάραθο και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε την πατάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον αστακό και τις γαρίδες και συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη. Τέλος προσθέτετε τα μύδια και αφού πάρουν μία βράση, ρίχνετε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
Σερβίρετε ζεστή. Συνοδεύετε με φρυγανισμένο ψωμί.

Κουνουπιδόσουπα

 Υλικά για 4 άτομα

1 κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό) 200 γραμ.
πρόβειο γιαούρτι ή γιαούρτι σόγιας
2 καρότα 1 ξερό κρεμμύδι
500ml ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το καρότο και το κρεμμύδι, τα κόβετε σε κομμάτια και το βράζετε μαζί με το κουνουπίδι για 15 λεπτά σε κλειστή κατσαρόλα με 5 δάχτυλα νερό. Δε χρειάζεται το κουνουπίδι να σκεπαστεί με το νερό, αρκεί να μπει με το κοτσάνι κάτω και να κλείσει η κατσαρόλα. Θα μαγειρευτεί στον ατμό και έτσι θα διατηρήσει περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά. Αν δε θέλετε να μυρίζει η κουζίνα σας διαλέξτε ένα από τα γνωστά τρικ, Βάζοντας στο νερό μια φέτα ψωμί ή λίγο ξύδι. Προσωπικά κάνω ότι κάνει η μαμά όταν τηγανίζει ψάρια: ανοίγω τον εξαεριστήρα! Όταν το κουνουπίδι μαλακώσει σε σημείο που να κόβεται σχετικά εύκολα με μαχαίρι, βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι το ζωμό και 500 ml από το νερό της κατσαρόλας. (Πιθανότατα να χρειαστεί να το χτυπήσετε σε 2 δόσεις με τις μισές ποσότητες). Προσθέστε το γιαούρτι και το τζίντζερ και χτυπήστε μέχρις ωσότου λιώσει το κουνουπίδι. Σερβίρετε σε μπολ ή βαθιά πιάτα, βάλτε από μια κουταλιά λάδι και από πάνω τρίψτε πιπέρι και στολίστε με ένα φυλλαράκι μαϊντανό.
Πηγή: Ευτύχης Μπλέτσας

Η πατατοπρασόσουπα της Βάλιας

 Υλικά

6 πράσα
4 μέτριες πατάτες
3 κύβους ζωμό κοτόπουλο
τριμμένη παρμεζάνα
1,5 φλυτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
Εκτέλεση
Κόβετε πολύ μικρές ροδέλες τα πράσα και μικρά κυβάκια τις πατάτες. Τα βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Τα πράσα θα βγάλουν από μόνα τους υγρά. Ρίχνετε τους κύβους και βράζετε για 45 λεπτά. Αλέθετε στο μούλτι, και βάζετε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το γάλα και αφήνετε να πάρει μια βράση. Σερβίρετε με 1μιση κουταλιά της σούπας παρμεζάνα.


Πηγή: msn.com