5 τροφές που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι είναι υγιεινές...

Πολλές φορές, προσπαθώντας να χάσουμε βάρος ή απλά αποφασίζοντας να κάνουμε μια πιο υγιεινή διατροφή, πέφτουμε σε σοβαρά λάθη..

Και ίσως να μη φταίμε τόσο εμείς, αλλά οι διαφημίσεις προϊόντων με ιδιότητες όπως "χαμηλά λιπαρά", "πλούσιο σε ίνες", "πολύσπορο" ή "φυσικό", οι οποίες σας κάνουν να νομίζετε ότι τρώτε σωστά.

Το κάνετε όμως..; Διαβάστε παρακάτω για 5 χαρακτηριστικές διατροφικές παρερμηνείες και τις συμβουλές μας για να τις αποφύγετε.

Βιταμινούχο Νερό

Ποτά όπως τα βιταμινούχα νερά, είναι ουσιαστικά ζαχαρούχα αναψυκτικά με ένα χάπι βιταμίνης. Είναι "αναμφισβήτητα επιβλαβή για την υγεία» λέει ο Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή του Χάρβαρντ της Δημόσιας Υγείας. "Το αν οι βιταμίνες που διαλύονται στο νερό έχουν οποιοδήποτε όφελος, εξαρτάται από το ποιος είσαι και αν έχεις ήδη πάρει αρκετά... Μερικοί άνθρωποι μπορεί να δέχονται περισσότερες από το θεμιτό βιταμίνες και μέταλλα, αν πίνουν βιταμινούχο νερό παράλληλα με εμπλουτισμένα τρόφιμα και άλλα συμπληρώματα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε σχέση μεταξύ ορισμένων συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων με αυξημένα ποσοστά θανάτου."

Αντ' αυτού:
Πίνετε νερό, κατά προτίμηση από τη βρύση! Είναι το καλύτερο ποτό για την ενυδάτωση του σώματός σας, είναι φυσικά χωρίς θερμίδες και περιέχει φθόριο για την πρόληψη της τερηδόνας. Κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα θρεπτικά συστατικά φυσικών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.


Μπάρες Ενέργειας

Η φήμη αυτών των μπαρ, επίσης γνωστή και ως μπαρ-υποκατάστατο γεύματος, είναι ότι είναι υγιεινά, βοηθούν στην απώλεια βάρους ή και στη γράμμωση. Στην πραγματικότητα, είναι βόμβες θερμίδων: Είναι σοκολάτες με την προσθήκη βιταμινών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Στις περισσότερες από αυτές, η ζάχαρη μάλιστα είναι είτε κυρίαρχο είτε δεύτερο συστατικό.

Αντ' αυτού:
Σνακ με φρούτα ή λαχανικά για απώλεια βάρους και γιαούρτι για να κερδίσετε σε μύες. Αν κάνετε πεζοπορία σε μεγάλη απόσταση και θέλετε μια υγιεινή και βολική βόμβα θερμίδων, δοκιμάστε τα αποξηραμένα φρούτα.


Πολύσπορα Τρόφιμα

Πολύσπορα ψωμιά, κράκερ και δημητριακά είναι τα πιο παραπλανητικά τρόφιμα. Οι άνθρωποι βλέπουν "πολύσπορα" και σκέφτονται ότι είναι "ολικής αλέσεως". Αυτό δεν είναι απαραιτήτως έτσι... Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση, διότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, αλλά και είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε επεξεργασμένα δημητριακά. Σημειώστε ότι βλέπετε το "εμπλουτισμένο αλεύρι σίτου" να αναγράφεται στα συστατικά, είναι στην ουσία επεξεργασμένο αλεύρι.

Αντ' αυτού:  
Να είστε βέβαιος ότι το ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, η βρώμη ή το καστανό ρύζι, είναι το πρώτο και κατά προτίμηση το μοναδικό σιτάρι στον κατάλογο των συστατικών. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένα δημητριακό που να αναγράφει την βρώμη ολικής αλέσεως ως το μόνο σιτάρι. Εναλλακτικά, φάτε ένα αυγό για πρωινό. "Οι τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου αμύλου και ζάχαρης που πολλοί άνθρωποι τρώνε για πρωινό, συχνά πιστεύουν ότι αυτή είναι η υγιεινή επιλογή, όμως κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία τους από ένα αυγό», λέει ο Γουίλετ του Χάρβαρντ.


Μη-τηγανισμένα πατατάκια και κράκερ

Είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι αυτές οι τροφές είναι υγιεινές, λόγω των ετικετών, όπως "ψημένο", "χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά" ή "χωρίς γλουτένη". Όμως τα περισσότερα γίνονται με επεξεργασμένο σιτάρι ή άμυλο, τα οποία παρέχουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Οι πίτες τσιπς για παράδειγμα, είναι φτιαγμένα με άσπρο αλεύρι, λάδι, αλάτι και πολλά άλλα μη υγιεινά συστατικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα πάρα πολύ επεξεργασμένα δημητριακά και άμυλα, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντ' αυτού:
Δοκιμάστε κράκερς από σίκαλη ολικής αλέσεως που έχουν λίγο νάτριο. Αν θέλετε ένα τσιπ, δοκιμάστε μάρκες με "πατατάκια" φτιαγμένα με λαχανικά σε φέτες, ή ακόμα και τσιπς 100% ολικής αλέσεως, τηγανισμένα σε ένα υγιεινό λάδι, όπως το ελαιόλαδο. Τα Τορτίγια τσιπς και τα SunChips είναι δύο παραδείγματα. "Τώρα που τα τρανς-λιπαρά έχουν αφαιρεθεί από τα περισσότερα μαγειρικά έλαια, το πιο υγιεινό μέρος στο πατατάκι είναι το λίπος..".


Φυστικοβούτυρο με λιγότερα λιπαρά

Το λάδι είναι το πιο υγιεινό συστατικό σε ένα ξηρό καρπό, το οποίο περιέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του, οπότε δεν υπάρχει πλεονέκτημα αφαιρώντας το. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι χειρότερη, διότι στερείται το φυστικοβούτυρο, τα οφέλη για την υγεία. Το φυστικοβούτυρο με μειωμένα λιπαρά έχει όσες θερμίδες και ακόμη περισσότερη ζάχαρη από το κανονικό.

Αντ' αυτού: 
Αγοράστε κανονικό φυστικοβούτυρο. Η κατανάλωση μια-δυο κουταλιές ξηρών καρπών καθημερινά συνδέεται με μειώσεις στις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι το να τρώμε συχνά ξηρούς καρπούς συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

thessnea.blogspot.com