Η Coca-Cola φεύγει απ' τη Θεσσαλονίκη

Σε κλείσιμο των γραμμών παραγωγής σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρά η Coca-Cola 3Ε, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας στις αντίστοιχες μονάδες του...
Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, από τις αλλαγές θα επηρεαστούν 30 εργαζόμενοι, για τους οποίους θα αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή αποχώρησή τους, μεταξύ αυτών και της εθελουσίας εξόδου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η απόφαση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη και, ειδικότερα, το 2011 όπου ο τομέας των αναψυκτικών υποχώρησε κατά 8,9%, οι χυμοί κατά 10,1% και τα εμφιαλωμένα νερά κατά 5,7%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Coca Cola 3E της Θεσσαλονίκης βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς υπήρχαν έντονες φήμες για τη μετεγκατάσταση της μονάδας στη Βουλγαρία.

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας και στον υπουργό Ανάπτυξης ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα στην ήδη δοκιμαζόμενη βιομηχανία, ενώ θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας σε εκατοντάδες εργαζομένους στην εταιρεία. «Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλα λουκέτα και η Βόρεια Ελλάδα άλλη υποβάθμιση! Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζομένους, είναι ζήτημα ανάπτυξης για την περιοχή» καταλήγει στην επιστολή του ο αν. περιφερειάρχης και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ, καλεί την επιχείρηση να αλλάξει τακτική. «Δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη δική τους μάχη για τις θέσεις εργασίας τους και ενημερώνουμε πως οι πολίτες- καταναλωτές της χώρας έχουν μνήμη και κρίση. Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική έχουν τον τρόπο να τιμωρήσουν την επιχείρηση και θα το κάνουν».
Πηγή: typosthes.gr