Στη Θεσσαλονίκη τρως… ελληνικά!

αν όλοι επιλέξουμε ελληνικά προϊόντα, η εθνική οικονομία θα ενισχυθεί κατά 10 δισ. ευρώ 






Ελληνικές μπύρες, ελληνικά τυριά, κρασιά, λάδια, αλλαντικά και κρέατα, ζυμαρικά και γαλακτοκομικά μόνο από Έλληνες παραγωγούς, με ελληνικές πρώτες ύλες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν, μεταξύ άλλων, όσοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη στα εστιατόρια της πόλης.

Αυτό χάρη σε μια πρωτοβουλία των εστιατόρων της πόλης οι οποίοι πρόσθεσαν στους καταλόγους τους τις καλύτερες ελληνικές γεύσεις – πολλές από τις οποίες έχουν χρόνια επιτυχημένης διεθνούς παρουσίας.


Την αρχή έκανε ο Ζύθος ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια αναζήτησε τρόπους για να κάνει τη στροφή στα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν θα μείνει εκεί και αναμένεται να επεκταθεί με τη δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών γεύσεων. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική και οργανωμένη προβολή των χώρων εστίασης της πόλης που δίνουν προτεραιότητα στους Έλληνες παραγωγούς και τα ελληνικά προϊόντα, ενώ οι χώροι εστίασης θα κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τη γειτνίασή τους με προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, οι χώροι εστίασης που δίνουν προτεραιότητα σε Έλληνες παραγωγούς – χρησιμοποιώντας ελληνικές πρώτες ύλες και προτείνοντας ελληνικά μενού – θα μπορούν να προβληθούν στοχευμένα σε τουριστικούς οδηγούς πρακτόρων του εξωτερικού, οδηγούς πόλεων, μέσω του διαδικτύου αλλά και των μέσων προβολής των δήμων, συνδυάζοντας το γαστρονομικό ενδιαφέρον της πρότασης με την κοντινότητά τους σε τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς η στοχευμένη προβολή των τουριστικών αξιοθέατων συνδυαστικά με την οργανωμένη προβολή χώρων εστίασης που προβάλλουν τα ελληνικά προϊόντα, ώστε να γίνει σωστή εκμετάλλευση του γαστρονομικού τουρισμού είναι ένα μέσο ευφυούς προβολής μιας Θεσσαλονίκης που έμπρακτα και αποτελεσματικά ανασυντάσσεται και στοχευμένα επιδιώκει την αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού της προϊόντος, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική παραγωγή.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 21.000 τέτοιες επιχειρήσεις οι οποίες καθημερινά προσφέρουν 5.000.000 μερίδες φαγητού. Και από οικονομικής άποψης… τα δύο καταστήματα του Ζύθου (ΖΥΘΟΣ ΝΤΟΡΕ και ΖΥΘΟΣ στα Λαδάδικα) καταναλώνουν συγκεντρωτικά σε ετήσια βάση περισσότερους από 20 τόνους κρεάτων, 11 τόνους γαλακτοκομικών, 6 τόνους ελαιόλαδου, 4 τόνους ζυμαρικών, 5 τόνους αλλαντικών, 2 τόνους ρυζιού, 20 χιλιάδες μπουκάλια κρασιού και 1.800 βαρέλια μπύρας. Την ίδια ώρα το ποσό των χρημάτων που δίνονται στους Έλληνες προμηθευτές αγγίζει τις 60.000 ευρώ μηνιαίως. Η επιλογή αμιγώς ελληνικών προϊόντων παρέχει λοιπόν στους Έλληνες παραγωγούς μια σημαντική οικονομική ωφέλεια, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι προέρχεται από δύο μόνο χώρους εστίασης.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αν όλοι επιλέξουμε μέχρι το τέλος του 2012 ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, στη θέση αντίστοιχων εισαγόμενων, τότε η εθνική οικονομία μας θα ενισχυθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Πάντως, επειδή δοκίμασα μερικά από τα εδέσματα αυτά μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα προϊόντα αυτά είναι γευστικότατα και αξίζει να τα δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη!
Του Δημήτρη Τσάκωνα στο maga.gr