Ποιοι διάσημοι έκοψαν το τσιγάρο και πως...


Ρίχνουμε μία ματιά στις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι celebrities και που προτείνουν οι ειδικοί, για να ανακαλύψετε ποια θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα σε σας...




Λιζ Χάρλεϊ – Baby steps

Όταν οι παπαράτσι φωτογράφισαν την Λιζ Χάρλεϊ να πιπιλάει ένα μωρό-κούκλα, πολλοί νόμιζαν πως το είχε «χάσει», στην πραγματικότητα όμως, το πρώην μοντέλο και σχεδιάστρια μαγιό προσπαθούσε απλά να κόψει το κάπνισμα. «Όσοι καπνίζουν μπορούν να στηριχτούν στην άνεση που τους δίνει το να «πιπιλάνε» ένα τσιγάρο, έτσι αυτό αποτελεί ένα υποκατάστατο» εξηγεί ο Λέσλι ΜακΚαλ, ένας υπνοθεραπευτής και ιδρυτής του Lesley MC Call. Εάν για εσάς είναι πολύ δύσκολο να πιπιλάτε ένα μωρό-κούκλα, τότε προτιμήσετε κάποιες τσίχλες μέντας. «Η επιθυμία για να καπνίσει κανείς δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο πιστεύει ο κόσμος. Είναι έντονη, αλλά θα εξασθενήσει σ' ένα σχετικά σύντομο διάστημα» θα πει ο Λέσλεϊ. «Γι' αυτό το λόγο προτείνω στους πελάτες τους να προτιμούν τις χωρίς ζάχαρη τσίχλες μέντας, αφού αυτές προσφέρουν έναν περισπασμό αρκετό για να περιορίσει την επιθυμία ή ακόμα και να την εξαφανίσει εντελώς».


Ζιζέλ Μπούντχεν – Φαγητό απαλλαγμένο από το τσιγάρο

Η σούπερ αδύνατη Ζιζέλ παραδέχεται πως έβαλε κιλά όταν έκοψε το τσιγάρο, όμως το supermodel σύντομα απαλλάχθηκε από το έξτρα βάρος. Και ανακάλυψε μία καινούργια αγάπη για το φαγητό, λέγοντας πως «το φαγητό έχει καλύτερη γεύση σε σχέση με τότε που έμοιαζε με τασάκι». Ενώ ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν κόβουν το τσιγάρο, ένα αντίστοιχο νούμερο δεν παίρνει, και συν τοις άλλοις αυτό συνήθως αποτελεί μία προσωρινή παρενέργεια. «Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί, αλλά όχι όλοι, από τους πρώην καπνιστές παίρνουν κιλά αφού το κόψουν» θα πει ο γιατρός Τομ Φέργκιουσον, συγγραφέας του The No-Nag, No-Guilt, Do-It-Your-Own-Way Guide To Quitting Smoking. «Ωστόσο το ποσοστό της αύξησης του βάρους είναι σχετικά μικρό στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μέσο μακροχρόνιο βάρος που παίρνουν όσοι κόβουν το τσιγάρο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου 2.5 κιλά, και σε μία έρευνα το 23% όσων το έκοψαν μάλιστα έχασαν κιλά. Ένας τρόπος να περιορίσετε την λιγούρα για γλυκά είναι να χρησιμοποιείται υποκατάστατα ζάχαρης ή να τρώτε περισσότερα φρούτα. Η επιθυμία σας για γλυκά θα ξεφτίσει, ενώ το σώμα σας θα αναπροσαρμόσει τα επίπεδα του σάκχαρου στο αίμα».


Pink – Κάνοντας το μόνη της

Η pop τραγουδίστρια Pink, έκοψε το κάπνισμα μια και έξω, όμως για να ξέρετε, πολλοί που επιλέγουν αυτή την προσέγγιση για να κόψουν το τσιγάρο, παιδεύονται πολύ. «Είναι σα να περπατάς σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας» θα πει ο Τόμας Γκλιν, διευθυντής του τμήματος ερευνών του καρκίνου στο American Cancer Society.
«Είναι φυσικό να θέλεις να το κόψεις μόνος σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους, όμως αυτό που συμβαίνει είναι πως τυπικά υποτιμούν πόσο δυνατή είναι η εξάρτηση από την νικοτίνη».

Ματ Ντέιμον – Υπνοθεραπεία

Όταν ο σταρ του Bourne Identity θέλησε να κόψει το κάπνισμα, στράφηκε στην ύπνωση, μία όλο και πιο δημοφιλής μέθοδο για να κόψει κανείς το τσιγάρο. «Ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν έχεις να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε εθισμό είναι η πνευματική κατάσταση» εξηγεί ο Κρίστοφερ Μόργκαν-Λοκ της Peel Clinic. «Εάν έχεις καπνίσει για χρόνια το υποσυνείδητο σου σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι ένας καπνιστής, πως σου αρέσει το κάπνισμα και πως εάν σταματήσεις θα υπάρξει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα».

Επιπροσθέτως, τα μακρόχρονα αποτελέσματα που προσφέρει η υπνοθεραπεία, σημαίνει πως είναι μία από τις πιο φτηνές επιλογές. «Συχνά ηχογραφώ το session της υπνοθεραπείας έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να το χρησιμοποιούν στο σπίτι και να γλυτώνουν από την ανάγκη της μακρόχρονης υποστήριξης» θα πει ο Κρίστοφερ. «Για τους περισσότερους ανθρώπους το μόνο που χρειάζεται είναι ένα session γύρω στις δύο ώρες. Σε αντίθεση με την χρήση των patches ή της ειδικής τσίχλας, εδώ δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες και από τη στιγμή που τη μαθάνεις, γνωρίζεις την τεχνική για όλη σου τη ζωή».

Σάρλοτ Τσερτς – Παύση λόγω εγκυμοσύνης

Η τραγουδίστρια από την Ουαλία πολύ λογικά έκοψε το τσιγάρο -δυστυχώς προσωρινά- όταν έμεινε έγκυος, όντως ενήμερη για την ζημιά που μπορεί να κάνει το κάπνισμα σε ένα αγέννητο έμβρυο.
«Ακόμα και ένα τσιγάρο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να θεωρείται εντελώς απαγορευτικό για τις έγκυες γυναίκες, λόγω των αυξημένων κινδύνων υγείας που προκαλεί το κάπνισμα», θα εξηγήσει ο Δρ Μάλκολμ Βάντερμπεργκ, ένας σύμβουλος θεράπων ιατρός. «Σχεδόν τα πάντα που μπορούν να πάνε λάθος με ένα μωρό, όπως να είναι θνησιγενής ή να έχουμε ξαφνικό θάνατο βρέφους, αυξάνονται σημαντικά εάν η μητέρα καπνίζει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε, πως πολλές από εκείνες που κόβουν το κάπνισμα ενώ είναι έγκυες, ξαναρχίζουν την κακή συνήθεια ένα χρόνο αργότερα. «Πάνω από 60% των γυναικών που σταματάνε να καπνίζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ξαναρχίζουν έξι μήνες μετά από τη γέννα, ενώ περίπου το 80% επιστρέφουν στο κάπνισμα μέσα σε 12 μήνες», προειδοποιεί ο Δρ. Άντι Μακ Γιούεν, υποδιευθυντής των ερευνών καπνίσματος του Cancer Research UK.


Σερ Άντονι Χόπκινς – Λάτρης του βιβλίου

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός γλύτωσε από τον καρκίνο πριν από χρόνια, ωστόσο βασίζεται σ' ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για να καταπολεμήσει την κατά καιρούς επιθυμία του να καπνίσει. Το βιβλίο επιλογής του Χόπκινς; Το The Easy Way to Stop Smoking, του Άλεν Καρ, που είναι επίσης αγαπημένο του Άστον Κάτσερ και της Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Ο Χόπκινς περιέγραψε τη μέθοδο του Καρ, που επικεντρώνεται στην πεποίθηση πως ένας κύκλος φόβου είναι αυτό που αποτρέπει τους ανθρώπους να κόψουν με επιτυχία το κάπνισμα, ως 'όχι μόνο εύκολη, αλλά και απίστευτα απολαυστική'.

«Το να λες πως ένα βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να βοηθήσει να κόψεις το κάπνισμα είναι σα να λες πως ένα χάπι μπορεί να θεραπεύσει μία αρρώστεια» θα πει ο Τζον Ντάισι, worldwide director στην Easyway International Ltd του Άλεν Καρ. «Ενώ προφανέστατα εξαρτάται από τι περιέχει το χάπι (ή το βιβλίο), η ομορφιά σ' ένα βιβλίο αυτοβοήθειας είναι πως αυτός που το διαβάζει μπορεί να ξαναπερνάει ξανά και ξανά από σημεία που ίσως να μοιάζουν λιγότερο ξεκάθαρα ή λιγότερο απλά σ' αυτούς».


Σέρλιζ Θέρον – “Natural high”

Εάν είσαι ένας καπνιστής, γνωρίζεις πόσο πιο δύσκολη μπορεί να είναι η γυμναστική, έτσι είναι απόλυτα λογικό που η απόφαση της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον να κόψει το τσιγάρο, βοηθήθηκε από την ολοκαίνουργια αγάπη της για τη γυμναστική. Η αύξηση της γυμναστικής μπορεί να κάνει την διαδικασία του να κόψεις το τσιγάρο πιο εύκολη, αφού δημιουργεί ένα 'natural high' που αντικαθιστά τη δόση νικοτίνης και βοηθά πολλούς να καταπολεμήσουν το άγχος να αναζητήσουν ένα τσιγάρο. «Σύντομα 'ξεσπάσματα' μέτριας σωματικής δραστηριότητας, μπορούν σαφέστατα να βοηθήσουν να περιοριστεί η λαχτάρα για κάπνισμα» θα συμφωνήσει ο Δρ ΜακΓιούεν του Cancer Research UK.


Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς – Κάνοντας το για τα παιδιά

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς έκοψε το κάπνισμα όταν έγινε σαφές πως δεν έδινε το καλό παράδειγμα στα παιδιά της. «Πρέπει να σταματήσω επειδή είναι σε μία ηλικία που θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις» θα πει στην Daily Mirror. «Η σύντομη και μακρόχρονη ζημιά που προκαλείται στην υγεία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα, δεν θα πρέπει να υποτιμάται» θα πει η Δρ Λιζ Έντουαρντς, στο Royal Brompton Hospital.

«Ο καπνός από ένα τσιγάρο παραμένει στον αέρα για περισσότερο από δύο ώρες, ακόμα και με το παράθυρο ανοιχτό. Αυτός ο καπνός περιέχει περιέχει περισσότερα από 4.000 χημικά και δηλητήρια, συμπεριλαμβάνοντας αρσενικό, αμμωνία, το εντομοκτόνο DDT και το συντηρητικό formaldehyde. Τα παιδιά των γονιών που καπνίζουν, εισπνέουν κάθε χρόνο νικοτίνη ίση περίπου με 60 έως 150 τσιγάρων»


Κόρτνεϊ Κοξ και Ντέιβιντ Αρκέτ - Ισχύς εν τη ενώσει

Όταν η Κόρτνεϊ Κοξ και ο τότε άντρας της Ντέιβιντ Αρκέτ αποφάσισαν να κόψουν το 'χόρτο του διαβόλου', το γεγονός πως πάλευαν και οι δύο την ίδια μάχη έκανε την τεράστια διαφορά. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι προσπαθούν να το κόψουν την ίδια εποχή, είτε μαζί με ένα κοντινό φίλο, είτε με το έτερο ήμισυ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. «Είναι υπέροχο όταν ο σύζυγός σου κόβει το κάπνισμα μαζί σου» θα πει η Σέρλι Χίλτον, πρόεδρος και CEO του American Legacy Foundation, που ενημερώνει τα νεαρά άτομα για τους κινδύνους του καπνού. «Επιπροσθέτως μία έρευνα σε εθνικό επίπεδο βρήκε πως έχοντας έναν σύζυγο που έκοψε πρόσφατα το κάπνισμα, αυτό σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, συγκριτικά με περιπτώσεις όπου ο άντρας συνεχίζει να καπνίζει».


Τζούλι Κρίστι – Θεραπεία

H σειρήνα της οθόνης, η Τζούλι Κρίστι, στράφηκε στην θεραπεία για να κόψει το κάπνισμα, κάτι που δεν είναι και λίγο πράγμα για μία ηθοποιό που το κοινό την περίμενε να καπνίζει στους περισσότερους ρόλους της. Ο Στιβ Νίσαμ, ψυχοθεραπευτής και ιδρυτής του Τogether Τherapy, πιστεύει πως το να συμβουλεύεις τον κόσμο μπορεί να τον ενθαρρύνει στο να ανακαλύψουν γιατί ξεκίνησαν εξ αρχής να καπνίζουν.

«Οι καπνιστές μεταβάλλονται σε πλάσματα που υποκύπτουν ασυνείδητα στην συνήθεια και η θεραπεία προσφέρει το χώρο στον καπνιστή να αποκτήσει την διορατικότητα γιατί ξεκίνησε να καπνίζει και τι τους ωθεί κάθε φορά να ψάξουν για ένα τσιγάρο» θα εξηγήσει ο Στιβ.
Εάν σκέφτεστε να στραφείτε σε κάποιον για θεραπεία, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας, προσθέτει ο Κρίστοφερ Μόργκαν-Λοκ, θεραπευτής εθισμού και κλινικός διευθυντής του Τhe Ρeel Clinic «Να προσπαθείτε πάντα να έχετε προσωπικές συμβουλές και να ελέγχετε πως ο θεραπευτής είναι μέλος ενός από τους πιο επαγγελματικούς φορείς, όπως είναι το British Association for Counselling and Psychotherapy (BACP)».


Λαίδη Βικτόρια Χέρβεϊ - Ένα χέρι βοηθείας

Ενώ μπορεί να πιστεύετε πως το να καπνίζετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μοιάζει με ένα φτωχό υποκατάστατο του πραγματικού τσιγάρου, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ικανά να σας προσφέρουν μία δόση νικοτίνης πιο γρήγορα από τα περισσότερα είδη τσίχλας ή patches. «To να είστε ικανοί να μπορείτε γρήγορα να κοντρολάρετε την επιθυμία να καπνίσετε είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν», θα πει ο Γκέι Σάδερλαντ, ερευνητής ψυχολόγος στο Tobacco Research Unit του King's College.

Αφού τραβήξουν μία ρουφηξιά σ' ένα τσιγάρο, οι καπνιστές δέχονται μία δόση νικοτίνης στον εγκέφαλο μέσα σε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι περισσότερες εναλλακτικές θεραπείες νικοτίνης μπορούν να χρειαστούν ανάμεσα σε 30 λεπτά και τρεις ώρες για να επιδράσουν, έτσι μία καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγξουν την επιθυμία τους, μπορεί να είναι το κλειδί για να απαλλαχτούν οι καπνιστές από την εξάρτησή τους.



Πηγή: msn.com