Β. Κορέα: Έχουμε δώσει άδεια για πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ


Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της Πιόνγκ Γιάνγκ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως θα τοποθετήσει πυραυλικό αμυντικό σύστημα τύπου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ. Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως μετέφερε την Πέμπτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια..
 
Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται πως βρίσκεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο, αφότου την Πέμπτη η Βόρεια Κορέα διαμήνυσε πως έχει αδειοδοτήσει τις δυνάμεις της να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας «μικρότερα, ελαφρύτερα» πυρηνικά όπλα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως προτίθεται να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού τοποθετώντας ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα τύπου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ εντός των επόμενων εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως μετέφερε την Πέμπτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια.

Οι Musudan πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι πύραυλοι φέρουν κεφαλές ή εάν πρόκειται για μία κίνηση εκφοβισμού ή για μία πραγματική απειλή από την πλευρά του Βορρά.

Το Γκουάμ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όντας η βάση όπου εδρεύουν περίπου 6.000 στρατιώτες, υποβρύχια και αεροπορικές δυνάμεις. Το Πεντάγωνο έχει ήδη αποστείλει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό βαλλιστικό σύστημα AEGIS.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι εκλαμβάνουν με μεγάλη σοβαρότητα τις βορειοκορεατικές απειλές, με τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, να επισημαίνει την Τετάρτη τον «πραγματικό και ξεκάθαρο κίνδυνο» που απορρέει από την Πιόνγκ Γιάνγκ. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα έναντι της απειλής που προτάσσει ο Βορράς.

Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε πως η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση πόλεμου, ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε πως θέτει σε λειτουργία έναν απενεργοποιημένο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος μπορεί να παράγει πλουτώνιο ως καύσιμο για όπλα μαζικής καταστροφής.

Πηγή: skai.gr