Δες τώρα πως φαίνονται τα όνειρα σου σε Video!

Δείτε πως φαίνονται τα όνειρα μέσα από έναν υπολογιστή...

«Είναι εντυπωσιακό έργο» λέει ο ψυχολόγος γνωστικής Frank Tong του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville, «Είναι μια απόδειξη ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ονείρου είναι πολύ παρόμοια με τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.»


 


 Ένας υπολογιστής μπορεί να αποκωδικοποιήσει το υλικό των ονείρων, συγκρίνοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου με πρότυπα δραστηριότητας που συλλέγονται ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιτούσαν ορισμένα αντικείμενα, ο υπολογιστής έμαθε να εντοπίζει κάποια περιεχόμενα των ασυνείδητων ονειροπολήσεων των ανθρώπων.

Το έργο, που αναφέρθηκε στις 4 Απριλίου στο Science από Ιάπωνες ερευνητές με επικεφαλής τον Yukiyasu Kamitani της Advanced Telecommunications Research Institute International, προσθέτει κάπως πενιχρή γνώση για το πώς ο εγκέφαλος κατασκευάζει τα όνειρα, λέει ο Tong. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση του τι κάνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια διαφορετικών καταστάσεων της συνείδησης, όπως εκείνα που συνέβησαν με ορισμένους ασθενείς σε κώμα.

Τα όνειρα είναι λίγο σαν μαύρο κουτί και δύσκολο να μελετηθούν. Πειράματα σε ποντίκια έχουν αποκαλύψει πτυχές του ύπνου και του ονείρου, όπως το πώς οι εμπειρίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση αναμνήσεων. Όμως, ένα ποντίκι δεν μπορεί να σας πει τι ονειρευόταν. Και η φάση του ύπνου που είναι πλούσια σε όνειρα - REM ύπνος - ξεκινά συνήθως σε περίπου 90 λεπτά αφού ένα άτομο αποκοιμιέται , καθιστώντας χρονοβόρα τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τα όνειρα. Το θορυβώδες μηχάνημα fMRI του εγκεφάλου σάρωσης δεν βοηθά.

Για αυτά τα πειραματικά να παρακάμψουν ζητήματα, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε τρεις ενήλικες άρρενες εθελοντές κατά τα πρώτα στάδια του ύπνου. Αφού τα άτομα είχαν αποκοιμηθεί, τα επανειλημμένα ξύπνησαν και ζήτησαν λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με το τι είχαν δει ενώ κοιμούνται. Σε ένα παράδειγμα, ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε: «Λοιπόν, υπήρχαν άτομα, περίπου τρία πρόσωπα, μέσα σε κάποια αίθουσα. Υπήρχε ένα αρσενικό, ένα θηλυκό και ίσως σαν ένα παιδί. Αχ, ήταν σαν ένα αγόρι, ένα κορίτσι και μια μητέρα. Δεν νομίζω ότι υπήρχε οποιοδήποτε χρώμα. »

Αφού τη συλλογή τουλάχιστον 200 τέτοιων εκθέσεων από τους τρεις άνδρες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λεξιλογική βάση δεδομένων για να ομαδοποιήσουν τα αντικείμενα που ονειρευόταν σε χονδροειδείς κατηγορίες, όπως δρόμος, έπιπλο και κορίτσι. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιτούσαν τις εικόνες των πραγμάτων σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ οι εγκέφαλοί τους σαρώνονται και πάλι. Αλγόριθμοι υπολογιστών ταξινομημένοι μέσα από αυτά τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας, που συνδέουν συγκεκριμένα πρότυπα με τα αντικείμενα.

Όταν ο υπολογιστής πήγε πίσω στις εγκεφαλικές τομογραφίες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ονείρων, έκανε πολύ καλή δουλειά στο να διακρίνει μερικά από τα σήματα, όπως αν ένα όνειρο περιείχε ένα βιβλίο ή ένα κορίτσι. Κατά μέσο όρο, ο υπολογιστής μπορούσε να διαλέξει ποιο από τα δύο αντικείμενα που είχε εμφανιστεί σε ένα όνειρο με 70 τοις εκατό επιτυχία, ένα ποσοστό που είναι πολύ καλύτερο από ό, τι θα αναμενόταν αν ήταν τυχαίο.

«Το να είναι σε θέση να πάρει αρκετά δεδομένα για να γίνει αυτού του είδους η ανάλυση είναι πραγματικά εντυπωσιακό», λέει ο Russell Poldrack, ένας ειδικός της νευροαπεικόνισης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι οι ζωντανές εικόνες των ονείρων, άσχετα με το πόσο φανταστικές, είναι τόσο πραγματικές όσο και η ξυπνητή ζωή, λέει ο Kamitani, τουλάχιστον από την πλευρά του εγκεφάλου. Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει αν το ίδιο ισχύει και για τις άλλες αισθήσεις που ονειρευόμαστε, όπως εμπειρίες ήχων ή συναισθημάτων.


Μετά την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός άνδρα, ενώ κοιτούσε διάφορα είδη από αντικείμενα (πάνω εικόνες), οι επιστήμονες εκπαίδευσαν έναν υπολογιστή να αποκωδικοποιήσει τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που καταγράφονται, ενώ ο άντρας ονειρευόταν. Ο υπολογιστής θα μπορούσε να διακρίνει ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα του ονείρου. Το μέγεθος της λέξης στο σύμπλεγμα των λέξεων (κάτω) δείχνει την πιθανότητα το αντικείμενο να ήταν στο όνειρο.