Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη

Αλλη μια ευκαιρία μας δίνει η Θεσσαλονίκη να τη γνωρίσουμε, αυτήν τη φορά μέσα από το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει για πρώτη φορά, με σκοπό να αναδείξει ένα νέο ετήσιο θεσμό για την πόλη.

Επί ένα μήνα, λοιπόν, θα «ταξιδεύουμε» με νόστιμα μαγειρέματα, γευστικές δοκιμές, εργαστήρια γεύσης, εκθέσεις γαστρονομίας και κρασιού, δείπνα και ποικίλες δράσεις σε όλη την πόλη.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παδείας και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκινάει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011. Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι η «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας

- Το τριήμερο Παρασκευή 4 - Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, στην Αποθήκη 13 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ξεκινάει το φεστιβάλ με τη δράση «Gastronomy: 9 νέοι chef μαγειρεύουν» στο πλαίσιο της «15ης Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου». Ετσι, λοιπόν, εννιά νέοι σεφ από την Ιταλία, την Ισπανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τον Αγιο Μαρίνο και το Κόσοβο θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό και θα μοιραστούν την αγάπη τους για την κουζίνα της πατρίδας τους σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι. Παράλληλα, ανοιχτές συζητήσεις θα διερευνήσουν τις πτυχές των σχέσεων «Νέοι και Γαστρονομία» και «Ταξίδι και Γαστρονομία».
- Το Σαββατοκύριακο 12 - 13 Νοεμβρίου 2011, η Αποθήκη 13 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει την έκθεση τοπικών προϊόντων «Γευστικές Αναζητήσεις». Εκεί οι φίλοι της γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να μυρίσουν, να γευτούν τα αγαπημένα τους προϊόντα, να γνωρίσουν τους ανθρώπους που τα παράγουν, αλλά και να τα αγοράσουν.
- Το τριήμερο 18-19-20 Νοεμβρίου 2011 θα έχουν την τιμητική τους τα κρητικά προϊόντα του δήμου Χανίων.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 η γιορτή με τίτλο «Τα παιδιά στην κουζίνα» έχει στόχο την ολοκληρωμένη γνωριμία των παιδιών με τη γαστρονομία. Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με υλικά μέσα από τα εργαστήρια και τις διάφορες δράσεις, να παίξουν με τις πρώτες ύλες, να δοκιμάσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια ρόλων και «γευστικών» δοκιμασιών, να παρακολουθήσουν παραστάσεις γαστρονομικού σεναρίου, καθώς και να πάρουν μέρος στο γεύμα «Σήμερα τρώμε με τους φίλους μας».

Info
- Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης ξεκινάει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 και τελείται υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

- Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν και τα εστιατόρια της πόλης και έτσι κάθε Τρίτη προτείνουν το «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω», με μενού στην τιμή των 10 ευρώ. Το «παρών» θα το δίνουν και τα καφέ, καθώς θα παρουσιάζονται και εκθέσεις φωτογραφίας γαστρονομικού περιεχομένου με τίτλο «Γεύση & Εικόνα». Επίσης, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες φιλοξενούν πλήθος παρουσιάσεων βιβλίων μαγειρικής.

- Η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης θα πέσει το Σαββατοκύριακο 3-4 Δεκεμβρίου, με την έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων «Χάρτης των Γεύσεων», που εδώ και εννέα χρόνια διοργανώνεται στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

- Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Δ, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρία «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» η ημερίδα-συζήτηση «Σήμα Ποιότητας στα εστιατόρια. Η θέση του κρασιού».

- Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και για τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις, μπορείτε να βρείτε στο foodfestival@thessaloniki.gr και στο τηλ. 2310/ 877.912.
Πηγή: agelioforos.gr